NOS NieuwsAangepast

Staking Spanje: bonden tevreden

Bij de algemene staking in Spanje heeft de politie bij opstootjes zo'n zestig betogers opgepakt. Zeker negen mensen raakten gewond, onder wie zes agenten.

In Barcelona werden barricades opgeworpen en brandjes gesticht. In Madrid werden vuilnisbakken op straat gegooid.

Door de algemene staking tegen hervormingen op de arbeidsmarkt rijden er minder treinen en metro's. In ziekenhuizen is alleen de spoedeisende hulp open. Veel vluchten van en naar Spanje zijn geannuleerd. Sommige regionale tv-zenders zijn op zwart gegaan.

Ontslagrecht

De vakbonden zijn woedend dat de regering het ontslagrecht wil versoepelen. Zo wordt het makkelijker en goedkoper om werknemers te ontslaan. Volgens premier Rajoy durven werkgevers dan eerder mensen aan te nemen, zodat de hoge werkloosheid kan worden teruggedrongen.

De vakbonden in Spanje zeggen dat de staking een groot succes is. Ze zeggen dat vandaag 77 procent van de arbeiders staakt, maar volgens correspondent Rop Zoutberg zijn de meeste winkels in Madrid gewoon opengegaan.

Begrotingstekort

De algemene staking komt een dag voordat de conservatieve regering van premier Rajoy nieuwe bezuinigingsmaatregelen aankondigt. Spanje moet de komende jaren tientallen miljarden euro's bezuinigen om te kunnen voldoen aan de Europese norm van een begrotingstekort van 3 procent. Dit jaar komt het tekort waarschijnlijk uit op 5,3 procent.

Normaal gesproken voeren de vakbonden in Spanje pas actie als het kabinet er minimaal honderd dagen zit. Nu is die regel geschonden, omdat vakbondsleiders niet langer wilden wachten.

Vanavond is in het centrum van Madrid de grootse bijeenkomst van de vakbonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl