NOS NieuwsAangepast

Ombudsman: zuiver naam journalist

Het Openbaar Ministerie heeft Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf in 2009 onterecht aangemerkt als verdachte. Dat stelt Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in een rapport.

Brenninkmeijer vindt dat de rechtszaak tegen Van der Graaf voor het in bezit hebben van staatsgeheimen om de verkeerde reden is geseponeerd. Hij wil dat de minister van Veiligheid en Justitie haar naam zuivert en in officiële documenten erkent dat ze ten onrechte is verdacht.

Bijzondere positie

De journaliste werd er in 2009 van verdacht dat ze twee artikelen voor De Telegraaf had gebaseerd op staatsgeheimen. Die gingen over de oorlog in Irak en de beveiliging van de dalai lama. Ze zou de informatie van een AIVD'er hebben gekregen. In 2010 besloot het OM haar niet verder te vervolgen, omdat het bewijs tegen haar onrechtmatig verkregen was.

De ombudsman rekent het justitie zwaar aan dat de verdenking tegen Van der Graaf alleen was gebaseerd op een onrechtmatig onderzoek van de AIVD en de officier van justitie geen eigen afwegingen heeft gemaakt. Het OM had volgens Brenninkmeijer meer rekening moeten houden met de bijzondere positie van Van der Graaf als journalist.

De Telegraaf-journaliste eiste dat justitie zou erkennen dat ze onterecht is aangemerkt als verdachte. Toen het OM dit weigerde, stapte ze naar de Nationale ombudsman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl