NOS NieuwsAangepast

Veiligheidsoperatie Bagdad succes

De veiligheidsoperatie in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft enig succes geboekt. Dat zegt Hakim al-Zamili, lid van de veiligheidscommissie van het parlement, in een gesprek met de NOS.

In de afgelopen twee dagen zijn 13 mortiergranaatwerpers in beslag genomen.

Veiligheidsmaatregelen

Morgen komt de Arabische Liga bijeen in Bagdad. al-Qaida in Irak heeft laten weten dat het zal bewijzen dat Irak geen veilig land is onder het bewind van de sjiietische president Nouri al-Maliki.

De regeringsleiders en ambassadeurs van de Arabische landen komen bijeen in een voormalig paleis van Saddam Hoessein bij het vliegveld.

Er zijn extreme veiligheidsmaatregelen genomen. Het luchtruim is voor al het vliegverkeer gesloten, ook bijna alle toegangswegen naar Bagdad zijn afgezet en wie vanuit het centrum de weg naar het vliegveld wil bereiken moet door een grote hoeveelheid controleposten heen. Militairen doorzoeken elke auto op bommen en alle inzittenden worden gefouilleerd.

Erfenis

Al-Zamili verontschuldigt zich voor de weinig effectieve wijze waarop de controles worden uitgevoerd. "Dat is een erfenis van de Amerikaanse bezetting. We mochten geen moderne elektronische apparatuur aanschaffen, ook al weten we dat de VS die heeft."

Op de begroting voor dit jaar heeft de regering Al-Maliki 17 miljard dollar gereserveerd voor de aanschaf van moderne apparatuur en de bijbehorende training voor militairen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl