NOS NieuwsAangepast

Frankrijk wil oliereserves inzetten

Frankrijk is voor het inzetten van strategische oliereserves, in de hoop dat daardoor de olieprijs gaat dalen. Dat heeft de Franse minister van Energie Eric Besson gezegd. "De Verenigde Staten hebben het aan ons voorgesteld en wij zijn voor. We wachten nu op de mening van het Internationaal Energie Agentschap." Ook Groot-Brittannië zou voor het inzetten van de oliereserves zijn.

Bijna alle Westerse landen zijn verplicht voor zo'n drie maanden aan oliereserves te hebben. Die zijn bedoeld voor calamiteiten, dus vaak worden ze niet gebruikt. Vorig jaar was de laatste keer. Toen werden de reserves ingezet omdat er bijna geen olie uit Libië kwam.

Calamiteit

Om de strategische olievoorraden in te kunnen zetten is de toestemming van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) nodig. En daarvoor is het belangrijk of de hoge prijzen van dit moment een calamiteit zijn of niet. "Als je het mij vraagt is het hier niet voor bedoeld", zegt Lucia van Geuns van Instituut Clingendael. "Maar het is maar hoe je een calamiteit definieert. Dat vorig jaar een heel olieproducerend land uitviel, dat komt dichter bij een calamiteit. Al was er toen ook een enorme discussie over."

"De EU en de Verenigde Staten hebben de hoge prijzen van dit moment eigenlijk over zichzelf afgeroepen", vindt Van Geuns. "Vanaf 1 juli boycot de EU alle ruwe olie uit Iran. De markten sorteren daar nu alvast op voor, daardoor ontstaat er nu al een tekort."

Presidentsverkiezingen

Het is opvallend dat juist twee landen waar dit jaar presidentsverkiezingen zijn nu de oliereserves in willen zetten. Vooral in de Verenigde Staten, maar ook in Frankrijk, is de hoge olieprijs een politiek thema. De socialistische presidentskandidaat François Hollande stelde eerder voor de brandstofprijzen te bevriezen, door bij een hoge olieprijs minder brandstofbelasting te heffen. Daar wilde president Sarkozy toen niets van weten.

Grote vraag is natuurlijk of het inzetten van de strategische voorraden helpt. Volgens Frankrijk moet het de speculanten uit de markt drukken. Die speculanten zouden er nu voor zorgen dat de prijzen zo hoog zijn. Als zij weten dat de olieprijs de komende tijd lager is, is de oliemarkt voor hen minder aantrekkelijk.

Volgens Van Geuns zal het inzetten van de voorraden de eerste tijd wel resultaat hebben. "Alleen al het idee dat ze er nu over praten heeft een licht dempend effect op de markt. Maar het is een kortetermijnoplossing. Op de middellange termijn blijft het probleem Iran voorlopig bestaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl