NOS NieuwsAangepast

Stedelijk gaat 23 september open

Het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat op 23 september weer open voor het publiek. In 2004 ging het museum dicht voor een grondige renovatie en uitbreiding. Het was de bedoeling dat het eind 2008 zijn deuren weer zou openen, maar door tegenvallers werd dat steeds uitgesteld.

De verbouwing duurde uiteindelijk drie jaar langer dan gepland en kostte 20 miljoen meer. De bouw lag in 2011 een tijdje stil, omdat hoofdaannemer Midreth failliet ging. Bouwbedrijf VolkerWessels nam het werk over, maar vroeg 4,5 miljoen euro meer. Na de opening van het Stedelijk in september start een onderzoek naar het project.

Wethouder Carolien Gehrels van Amsterdam zegt te betreuren dat de renovatie langer heeft geduurd en duurder is uitgevallen dan was voorzien.

Tijdelijke huisvesting

Het Stedelijk Museum werd tijdens de verbouwing tijdelijk gehuisvest in het Post CS-gebouw naast het Centraal Station van Amsterdam, maar in 2008 moest het daar weg. In 2010 en 2011 was het Stedelijk even open voor de tentoonstelling The Temporary Stedelijk. Die werd gehouden in het oude gedeelte van de museum.

Architectenbureau Benthem Crouwel is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe Stedelijk, dat nu al 'de badkuip' wordt genoemd. Het verbouwde museum heeft twee keer zoveel expositieruimte als vroeger.

Directeur Ann Goldstein van het Stedelijk Museum kijkt uit naar de opening. "Het wordt het huis van kunstenaars dat vitaliteit moet gaan uitstralen." Ook wil de directeur dat het nieuwe museum een bijdrage gaat leveren aan de samenleving.

Openingstentoonstelling

Voor de openingstentoonstelling stond een expositie van kunstenaar Mike Kelley op het programma, maar in februari werd hij dood aangetroffen in zijn huis in Californië. Volgens de Amerikaanse politie pleegde Kelley zelfmoord. Het is onduidelijk of zijn dood invloed heeft op de openingstentoonstelling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl