NOS NieuwsAangepast

Tennet ondersteunt actie koperslag

Vandaag heeft elektriciteitsnetbeheerder Tennet zich aangesloten bij het convenant Actie Koperslag. Minister Opstelten van justitie lanceerde dit convenant vorig jaar in een poging de steeds verder uit de hand lopende koperdiefstal tegen te gaan.

De politie, het OM, ProRail en de metaalverwerkingsbranche doen ook mee met de afspraken. De organisaties hebben een 10-stappenplan ondertekend om een einde te maken aan de groei van het aantal diefstallen. Op een boot van de zeehavenpolitie in de Rotterdamse haven verbond ook Tennet zich aan de afspraken.

Eén van de programmapunten is dat strenger gecontroleerd gaat worden of bedrijven die metaal inkopen de regels wel naleven. Ook moet de bevolking bewuster gemaakt worden van de negatieve gevolgen van koperdiefstal.

Prijs van koper

De prijs van koper is de afgelopen jaren enorm gestegen. Daardoor neemt ook de diefstal van het steeds winstgevendere metaal toe. In 2011 steeg het aantal koperdiefstallen op en rond het spoor bijvoorbeeld met ruim 44 procent. Het jaar daarvoor was de stijging maar liefst 176 procent.

De diefstal geeft veel directe en indirecte schade. Omdat koper veel in de spoorwegen wordt gebruikt, zijn de rails een geliefd doelwit van de dieven. Dit leidt vaak tot grote vertragingen voor de treinreizigers. Ook in de kunstsector heeft men in toenemende mate last van de dieven. Kunstenaars gebruiken vaak koper in hun kunstwerken.

Het is nog niet bekend of het convenant ook werkt. Sinds de start van de actie zijn er nog geen nieuwe cijfers over het aantal diefstallen. Uiterlijk op 1 oktober 2012 moeten alle tien de actiepunten uitgevoerd zijn. Maar voorlopig is ook dat nog niet het geval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl