Overleg lijkt te mislukken

Premier Rutte en PVV-leider Wilders lopen samen door de tuin tijdens de onderhandelingen in het Catshuis»
Premier Rutte en PVV-leider Wilders lopen samen door de tuin tijdens de onderhandelingen in het Catshuis ANP

De onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV over de bezuinigingen lijken te mislukken. Volgens Haagse bronnen wilde PVV-leider Wilders breken en een eind maken aan de onderhandelingen. Maar de anderen zouden hem hebben gevraagd er nog een nachtje over te slapen. De Rijksvoorlichtingsdienst spreekt van een "moeilijke fase".

Naar verluidt is Wilders niet tevreden over mogelijke hervormingen op het gebied van onder meer zorg en WW.

De onderhandelingen zouden vandaag tot het eind van de middag duren, maar werden vandaag veel eerder afgebroken. Volgens de RVD gaan de onderhandelingen morgen verder.

Schorsing

De drie partijen overleggen sinds 5 maart op het Catshuis over manieren om te bezuinigen. Om aan de Europese begrotingseisen te voldoen, zou het kabinet mogelijk tot 16 miljard euro moeten bezuinigen. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau loopt het begrotingstekort volgend jaar op tot 4,6 procent. En van Brussel mag dat maar 3 procent zijn.

Het was al vanaf het begin duidelijk dat de gesprekken moeilijk zouden worden. De PVV wil bijvoorbeeld fors bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking en dat ligt vooral gevoelig bij het CDA. Verder denken de partijen onderling sterk verschillend over de noodzaak om te hervormen.

Over het verloop van de onderhandelingen is de afgelopen tijd weinig naar buiten gekomen. De oppositie in de Tweede Kamer wil van het kabinet weten wat de schorsing precies betekent.

Deel deze pagina

Video

  • video Catshuis-overleg lijkt te mislukken De onderhandelingen in het Catshuis over extra bezuinigingen dreigen te mislukken. De... Rijksvoorlichtingsdienst noemt het een 'moeilijke fase'. PVV-leider Wilders leek vanmorgen ermee op te houden, maar besloot daarna er toch nog een nachtje over te slapen. Premier Rutte kan nu alleen maar afwachten.
  • video Dominique van der Heyde: als Wilders kabinet niet steunt, staat hij voorlopig buitenspel De onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen in het Catshuis die nu al drie weken duren, dreigen te... mislukken. Politiek verslaggever Dominique van der Heyde in Den Haag schat de situatie op dit moment in.

Audio

  • Joost Vullings: onderhandelaars Catshuis geven niet zomaar op Politiek verslaggever Joost Vullings schat in wat er gaande is bij de onderhandelingen in het Catshuis, en waardoor die nu in een... 'moeilijke fase' zitten.
  • Marcel Bril: premier zat ontspannen op terras met kopje thee Politiek verslaggever Marcel Bril ging vanmiddag op zoek naar de hoofdrolspeler van het Catshuisberaad in Den Haag. En die bleken... zich in de zon te begeven.
  • Eimert van Middelkoop: uur van de waarheid voor Wilders Eimert van Middelkoop van de ChristenUnie schat de moeilijke situatie in rond het Catshuisberaad.

Video en Audio

Meer video en audio