NOS NieuwsAangepast

Brinkman: openheid partijgelden

Hero Brinkman wil dat de financiering van politieke partijen transparanter wordt. Dat zei hij in het debat over het openbaar maken van donateurs en het terugbrengen van de partijsubsidies.

Als lid van de PVV was hij nog fel tegen het plan. In die hoedanigheid noemde hij het de 'anti-PVV-wet' omdat het voor de donateurs problemen zou opleveren als hun namen openbaar zouden worden gemaakt.

Minister Spies van Binnenlandse Zaken wil dat de namen van donateurs die meer dan 4500 euro geven openbaar worden gemaakt. Als dat niet gebeurt dan moet er een boete volgen die kan oplopen tot 100.000 euro. Brinkman zegt die wet nu van harte te ondersteunen.

Draai

Volgens Brinkman moest hij tot vorige week rekening houden met de mening van de fractie. "Nu ik geen onderdeel meer uitmaak van de PVV kan ik zeggen wat het parlementslid Brinkman van de wet vindt. Ik besef dat ik 180 graden draai, maar als persoon ben ik altijd een groot voorstander geweest van openbaarheid van bestuur."

Brinkman besloot vorige week uit de partij te stappen en alleen verder te gaan. Bij zijn vertrek gaf hij aan dat de PVV geld kreeg van buitenlandse donateurs en dat hij daar een boekje over open zou doen.

De Partij voor de Vrijheid liet verstek gaan bij het debat. Daarop haalde Brinkman nog eens uit naar zijn voormalige collega's: "Ik moet constateren dat de PVV niet aanwezig is en weer het debat uit de weg gaat.'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl