NOS NieuwsAangepast

Catshuisberaad in moeilijke fase

De onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV over de bezuinigingen zitten in een moeilijke fase. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

Het overleg in het Catshuis is vandaag eerder gestopt dan voorzien. Volgens de RVD gaan de gesprekken morgen verder. Naar verluidt is de schorsing van de besprekingen ook bedoeld om overleg te plegen in eigen kring.

Begrotingstekort

De drie partijen overleggen sinds 5 maart op het Catshuis over manieren om te bezuinigen. Om aan de Europese begrotingseisen te voldoen, zou het kabinet mogelijk tot 16 miljard euro moeten bezuinigen.

Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau loopt het begrotingstekort volgend jaar op tot 4,6 procent. En van Brussel mag dat maar 3 zijn.

Moeilijke gesprekken

Het was al vanaf het begin duidelijk dat de gesprekken moeilijk zouden worden. De PVV wil bijvoorbeeld fors bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking en dat ligt vooral gevoelig bij het CDA. Verder denken de partijen onderling sterk verschillend over de noodzaak om te hervormen.

Over het verloop van de onderhandelingen is de afgelopen tijd weinig naar buiten gekomen. De oppositie in de Tweede Kamer wil van het kabinet weten wat de schorsing precies betekent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl