NOS NieuwsAangepast

Nederlander fotografeert in Syrië

Het Syrische leger heeft zijn greep op de onrustige steden in het noorden van het land verstevigd. De opstandelingen van het Vrije Syrische leger zijn verdrongen uit het centrum van Idlib. De Nederlandse fotograaf Robert Goddyn trok in het geheim vanuit Turkije de Syrische grens over om het leven daar vast te leggen.

"Het was doodstil, er was bijna niemand. Ik trof een lege stad aan." Goddyn verbleef vier dagen in een voorstad van Idlib. Hij schuilde in verschillende safehouses, huizen waar activisten en journalisten worden opgevangen en kunnen slapen.

"Daar moest ik wachten op het bericht of we verder konden reizen. Het Syrische leger is constant in beweging, het was elke keer weer de vraag welke kant we op moesten of konden." Soms werden ze onderweg beschoten en kregen ze granaten op zich afgevuurd.

Volgens Goddyn heeft het Syrische leger de controle in het gebied. "Althans dat melden de berichten op de radio, of het helemaal waar is weet ik niet zeker."

Dorp beschermen

Hoewel Idlib is gevallen, is het Vrije Syrische leger bezig zich te herpakken. Goddyn: "Ze proberen de hand te leggen op goede kleding en radio's om mee te kunnen communiceren. Wel moeten ze nog hard werken aan de infrastructuur waar ze gebruik van maken."

Toch krijgt hij niet het idee dat de opstandelingen centraal georganiseerd zijn. "Het zijn vooral dorpsbewoners die militaire kleding en wapens aanschaffen om hun eigen dorp te kunnen beschermen. Als er een centraal commando zou zijn geweest, waren ze een veel grotere dreiging voor het Syrische leger."

Gebakken brood

Nu hij terug is in Turkije probeert Goddyn de kampen met Syrische vluchtelingen te bezoeken. Er worden maar mondjesmaat journalisten toegelaten. "Veel vrouwen en kinderen uit de grensstreek zijn de grens over gevlucht. De mannen zijn vaak weer teruggegaan om te kijken wat er van hun huis over is."

In Turkije zijn nu meer dan 15.000 geregistreerde vluchtelingen uit Syrië. De voedselsituatie in het land wordt steeds nijpender. "Ik heb in Syrië rijen gezien van ruim 150 mensen die stonden te wachten bij de enige bakker in de omgeving waar nog brood gebakken wordt. En dat zal zo doorgaan tot de dag dat ook daar de elektriciteit wegvalt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl