NOS NieuwsAangepast

'Eetspreuken' in Onze Taal

In Nederlandse huishoudens doen heel wat verschillende 'eetspreuken' de ronde, blijkt uit een artikel in het aprilnummer van het blad Onze Taal van het gelijknamige genootschap. Een oproep van de redactie leverde veel reacties op, die samen een beeld geven van oude en nieuwe spreuken aan tafel. Van het traditionele 'Eet ze' en 'Welbekome' tot complimenten aan de kok in de trant van 'Dat was best binnen te houden'.

Uit de jaren 50 van de vorige eeuw dateren oubollige rijmpjes als 'Eet ze met hapjes, drink ze met slokjes en stik niet in de brokjes' en was er natuurlijk de jolige oom, die altijd iedereen een 'Smeet akelig!' wenste.

Het openings- en dankgebed is in steeds minder huishoudens aan tafel te horen. Mensen die naar nieuwe rituelen zoeken, gebruiken spreuken als 'Samen eten, samen delen van de overvloed. Samen eten, dankbaar weten dat het groeien moet', waarbij de eters elkaars hand vasthouden.

Aanvalluh

Bij de openingsspreuken voor de maaltijd scoren 'Eet ze', 'Tast toe', 'Laat het niet koud worden' en 'Aanvalluh' hoog, maar ook worden varianten genoemd als 'Aangebrand en nog niet gaar. Houd je mond en eet nu maar', of 'Stik er maar in' (wat typisch mannen-onder-elkaar wordt genoemd).

In het rijtje afsluiters komen eetspreuken voor als 'Dat het zijn weg moge vinden' en 'Zo, dat neemt niemand me meer af'. En wie de kok na afloop een compliment wil geven, kan dat doen met 'Dat was best binnen te houden', 'Prima te nassen' of natuurlijk de klassieker van Sjef van Oekel die Gé Braadslee ooit complimenteerde met 'Gé, dat heb je weer voortreffelijk ontdooid. En die koude stukken erin; ook het toetje is er dus gelijk in verwerkt'.

Het aprilnummer van Onze Taal (het tijdschrift bestaat deze maand 80 jaar) verschijnt vrijdag. Als voorproefje komt vandaag in de loop van de dag al het openingsartikel 'Smakelijk!' op de site van het genootschap te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl