NOS NieuwsAangepast

Schadevergoeding Palestijnse arts

Een Palestijnse arts die acht jaar in een Libische cel zat en werd gemarteld, moet van Libië een schadevergoeding van een miljoen euro krijgen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

De arts Ashraf el Hagoug werd in 1999 samen met vijf Bulgaarse verpleegkundigen gearresteerd. Volgens het toenmalige Libische bewind van kolonel Kadhafi hadden ze 450 kinderen opzettelijk besmet met hiv. De hulpverleners kregen de doodstraf.

Die straf werd uiteindelijk na internationale druk omgezet in levenslang. Na een nieuw diplomatiek offensief kwamen de Palestijn en de vijf Bulgaren in juli 2007 vrij.

Opeisen

De advocaat van Ashraf el Hagoug, Liesbeth Zegveld, is van plan zo spoedig mogelijk naar de Libische ambassade in Den Haag te gaan om de schadevergoeding op te eisen. Als ze daar geen gehoor krijgt, stapt ze naar het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en in het uiterste geval naar het Europees hof van Justitie.

De zaak van de Palestijnse arts tegen de Libische staat diende in Den Haag omdat daar de internationale rechtsinstellingen zijn gevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl