NOS NieuwsAangepast

De Kuip, 75 jaar sfeer en emotie

Op 27 maart 1937 werd in Rotterdam-Zuid Stadion Feijenoord geopend. Beter bekend als de Kuip. Een stadion dat veel voetbalfans als het mooiste van Nederland beschouwen.

En dat voor een stadion zonder toeters en bellen. De bouw begon in de economisch en politiek onzekere jaren 30. Het moest vooral simpel en functioneel worden. Maar wel met twee verdiepingen. Uniek voor Nederland.

Sfeer

Op basis van kille rationaliteit heeft het stadion weinig bijzonders. Het zijn juist irrationele dingen die de Kuip maken tot wat het is: sfeer, emotie en herinnering. Volgens de kenners is de akoestiek er beter, je zit er dichter op het veld en er is meer historie geschreven dan in welk ander stadion in Nederland. En in tegenstelling tot bij 'de vijand' in Amsterdam; de grasmat in de Kuip is altijd goed.

Niet alleen voor de fans is het stadion bijzonder, ook voor de spelers is het al 75 jaar een genot er te mogen spelen. Een optreden in de Kuip is onlosmakelijk verbonden met sfeer, die soms bijna religieuze omvang krijgt.

De twaalfde man

Het beste voorbeeld is de mythe van het legioen als twaalfde man. De fanatieke fans geven de spelers het idee dat ze niet alleen staan. Dat er een twaalfde man met hen meespeelt.

Het begint al bij de gang naar het veld. Stadion-directeur Jan van Merwijk legt uit waarom dat zo'n bijzondere ervaring is. "De spelers zien ook die klep opengaan, die horen ook het geluid toenemen en dan opeens kijk je al die 50.000 mensen recht in de ogen. Dat zijn speciale momenten."

Het einde

Ook dit instituut van het Nederlandse voetbal heeft niet het eeuwige leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou de Duitse bezetter het stadion voor oorlogsdoeleinden hebben willen afbreken. Vanaf de jaren 80 werd er ook door de club en de gemeente zelf over een eventueel einde voor de Kuip nagedacht.

Volgens directeur Van Merwijk moet er een nieuwe Kuip op een andere locatie komen. "We zitten aan de grens van onze mogelijkheden hier. En dat is een worsteling tussen gevoel en verstand. Vanuit emotie zeg je fantastisch, nooit meer weggaan. Maar het verstand zegt dat we gaan achterlopen, dat we dingen gaan missen."

Wat er ook met het stadion zal gebeuren. Eén ding zal nooit verdwijnen. 75 jaar sfeer, herinnering en emotie van de laatste echte voetbaltempel van Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl