NOS NieuwsAangepast

Koning van Tonga begraven

Koning George Tupou V van het Polynesische eilandenrijk Tonga is vandaag begraven in de hoofdstad Nuku'alofa. Duizenden mensen, onder wie vertegenwoordigers van het Britse en Japanse koningshuis, waren bij de staatsbegrafenis aanwezig.

De kist met het stoffelijk overschot werd door 150 dragers op een praalbed van het paleis naar de koninklijke begraafplaats gebracht. Daar werd de koning begraven, naast zijn grootmoeder.

Ceremonie

De ceremonie was een mix van traditionele Polynesische rituelen en christelijke lofzang. Tonga zal na de begrafenis officieel nog drie maanden in rouw zijn.

George Tupou overleed op 18 maart tijdens een bezoek aan Hong Kong. Hij was 63 jaar. De precieze doodsoorzaak is niet bekend. De koning werd vorig jaar medisch behandeld, omdat hij kanker had.

Excentriek

De koning was een excentrieke man met een voorliefde voor aparte uniformen en hoge hoeden. Hij werd graag rondgereden in een Londense taxi. Voordat hij koning werd, verbleef hij enige tijd in Engeland. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford en aan de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst.

De koning is nooit getrouwd. Hij heeft wel een dochter, maar die heeft geen recht op de troon. George zal daarom worden opgevolgd door zijn jongere broer, die koning Tupou VI zal heten.

George Tupou zat sinds 2006 op de troon. Kort na zijn aantreden waren er opstanden, waarin het volk meer democratie eiste. De koning deed afstand van een groot deel van zijn macht. Er kwam een democratisch gekozen regering en daarmee eindigde 165 jaar feodale heerschappij in Tonga.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl