NOS WielrennenAangepast

Kroon uit zware kritiek op UCI

Mede door valpartijen speelt Karsten Kroon sportief gezien de laatste jaren vooral een rol in de marge.Maar de 36-jarige Saxo Bank-renner laat zich verbaal nog altijd gelden. "Het is bijna crimineel hoe de UCI is omgesprongen met de zaak-Contador."

De ploeggenoot van Alberto Contador bekent bovendien al twee dopingcontroles te hebben gemist. Bij een eventuele derde hangt hem een schorsing boven het hoofd.

"Het is te belachelijk voor woorden", stelt de in België woonachtige Kroon in De Telegraaf. "Voorheen kreeg ik ieder kwartaal van de Vlaamse gemeenschap een mailtje dat ik mijn whereabouts moest invullen. Dat deed ik ook, maar op 2 januari kwam ik erachter dat die niet waren ingevuld. Dat kwam omdat ze zijn gestopt met die waarschuwing te versturen, zomaar uit het niets. En ik ben het dus vergeten, waardoor er nu een zogenaamde 'filing failure' bij de UCI vermeld staat."

Zaak-Contador

Over de zaak-Contador, de Spanjaard die met terugwerkende kracht vanaf juli 2010 twee jaar werd geschorst en zijn Tour-zege kwijtraakte wegens een positieve controle op het verboden middel clenbuterol, gaat de Nederlander helemaal los.

"Luister, een maand na zijn positieve controle in de Tour van 2010 werd Alberto persoonlijk gebeld door UCI-voorzitter Pat McQuaid. Die vertelde hem dat ze dat stil wilden houden. Maar ja, toen het via de Duitse televisie gelekt werd binnen de UCI, kwam het dus wel naar buiten. Dat tot daaraan toe, maar vervolgens wordt Alberto in Spanje vrijgesproken. En wat doet de UCI, die in eerste instantie het hele voorval stil wilde houden? Die gaat nota bene in hoger beroep. En hij wordt alsnog geschorst."

Door de zaak dreigt de ploeg van Kroon zijn WorldTour-licentie kwijt te raken. "En nu willen ze ook Saxo Bank nog de licentie afnemen, en dat terwijl Alberto in 2010 nog voor Astana reed. Bjarne (Riis, red.) heeft Contador ook gecontracteerd toen hij nog niet positief was. En het ergste komt nog: toen Bjarne dat contract tekende met Contador, wist McQuaid al dat hij positief was. Dat klopt natuurlijk van geen kant allemaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl