Paspoortproef op Schiphol

Paspoort»
Paspoort Foto: ANP

Reizigers op Schiphol kunnen vanaf morgen gebruikmaken van automatische paspoortcontrole. De wachttijd wordt daardoor behoorlijk korter. Mensen hoeven niet meer in de rij bij de balie te wachten tot een medewerker van de marechaussee hun paspoort bekijkt.

Op de luchthaven start een proef waarbij iedereen met een Europees biometrisch paspoort door een poortje kan lopen. Via gezichtsherkenning wordt het gelaat van de reiziger vergeleken met de digitale foto die is opgeslagen op de chip van het paspoort.

Extra controle

Met de automatische paspoortcontrole kunnen wachtrijen worden voorkomen. Ook met het oog op de toekomst is dat nodig: de verwachting is dat het aantal reizigers via Schiphol de komende jaren verder toeneemt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het aantal paspoortbalies en marechaussee-medewerkers niet eindeloos kan worden uitgebreid. De marechaussee kan altijd besluiten om een reiziger die door een poortje is gelopen extra te controleren.

Proef

De bedoeling is om het systeem later dit jaar volledig in gebruik te nemen. In totaal moeten er straks 36 poortjes komen bij onder meer vertrekhal 3. De poortjes zijn geschikt voor paspoorten met een chip uit alle EU-landen en Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland. Reizigers kunnen ook nog altijd kiezen voor de huidige paspoortcontrole aan de balies.

Minister Gerd Leers zal vanavond het startsein geven voor de proef door als eerste gebruik te maken van het nieuwe automatische paspoortsysteem.

Schiphol kende al een systeem waarbij gebruikers tegen betaling met een automatische irisscan de grens konden oversteken.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Wegwerker omgekomen op A12 Video Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is een wegwerker om het leven gekomen. Een...23 okt 2014, 423 keer afgespeeld
  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 1813 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld

Meer video en audio