NOS NieuwsAangepast

Veel huurders onbekend bij fiscus

Veel woningcorporaties kunnen de aangekondigde huurverhoging voor mensen met hogere inkomens waarschijnlijk niet invoeren. Dat komt doordat van veel huurders niet bekend is hoeveel ze verdienen. Dat zeggen corporaties en particuliere verhuurders tegen de NOS. De informatie van de Belastingdienst is gebrekkig en ook is het lastig communiceren met die dienst, is de klacht.

Woningcorporaties en particuliere verhuurders hebben de inkomensgegevens nodig om de huren van 'rijkere' huurders per 1 juli met maximaal 5 procent te kunnen verhogen. "Als de gegevens er niet zijn, kan ik de verhoging met de beste wil van de wereld ook niet uitvoeren", zegt directeur Van den Broeke van Qua Wonen.

Uit een rondgang van de NOS blijkt dat de inkomensgegevens van 5 tot 10 procent van de huurders niet bekend zijn bij de Belastingdienst. Maar er zijn ook uitschieters van 30, 40 of zelfs 75 procent. Voor corporaties begint de tijd te dringen. De gegevens moeten begin april binnen zijn om de huurverhoging te kunnen doorvoeren. Lukt dat niet, dan lopen de corporaties inkomsten mis.

Uitstel

Corporatie Beter Wonen Vechtdal in Hardenberg vroeg naar de inkomens van alle 3300 huurders, maar kreeg de gegevens van niet meer dan 400 huurders. Van de rest waren geen gegevens bekend. "De Belastingdienst kon niet aangeven waar dat aan lag en wij weten het ook niet", zegt adjunct-directeur Naberman. "Jammer, want eigenlijk moet zo'n operatie vlekkeloos verlopen." De verhoging wordt nu waarschijnlijk alleen opgelegd aan de huurders van wie de gegevens wel bekend zijn.

Veel andere corporaties die met hetzelfde probleem kampen, overwegen juist om de huurverhoging uit te stellen tot volgend jaar. Bij Woonstichting Leystromen is 30 procent van de inkomensgegevens van huurders onbekend. Bestuurssecretaris Van Tiel: "Je kan het niet maken om in vier gemeenten de huurverhoging wél door te voeren en in de andere twee niet, alleen omdat je geen gegevens hebt." Gevolg is wel dat er dan minder huur binnenkomt. "Dat is erg vervelend, zeker gezien de tegenvallende verkoop van onze huizen, en omdat we binnenkort moeten meebetalen aan de door het kabinet opgelegde huurtoeslag."

Problemen

Bij Woonbedrijf in Eindhoven zijn van 12.400 adressen de inkomstengegevens niet bekend (44 procent). "Als 4 april de gegevens niet binnen zijn, stellen we de huurverhoging uit tot volgend jaar. Daardoor lopen we zo'n drie ton mis", zegt manager Span. "Ik heb er weinig vertrouwen in dat we de gegevens op tijd krijgen, want we kunnen alleen via mail met de Belastingdienst communiceren."

Een woordvoerder van de Belastingdienst erkent dat er problemen zijn. Soms krijgen corporaties de gegevens niet omdat ze recent gefuseerd zijn. Daarnaast zijn er volgens de woordvoerder nog genoeg redenen te bedenken waarom het inkomen bij de Belastingdienst niet bekend is. Een grote groep ondernemers vraagt standaard uitstel aan en dan kan de Belastingdienst dus ook geen informatie over het inkomen aanleveren. Ook veel studenten doen geen aangifte en zijn daardoor niet bekend bij de Belastingdienst. Daarnaast staan sommige huurders niet ingeschreven bij de gemeente.

Zorgen

Vastgoedbelang, de vereniging van particuliere verhuurders, noemt de problemen vooralsnog "schoonheidsfoutjes". "De problemen kunnen aan de Belastingdienst liggen, maar ook aan de verhuurder. We hebben nog een maand de tijd. Voor 1 mei moeten verhuurders de eventuele huurverhoging aanzeggen."

De koepel van woningcorporaties, Aedes, maakt zich zorgen over de problemen. "Als corporaties 40 procent van de huurdersgegevens niet krijgen, is de huurverhoging onuitvoerbaar en bovendien niet uit te leggen aan huurders. We hebben onze zorgen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken neergelegd." De Tweede Kamer moet nog instemmen met de wet die de extra huurverhoging mogelijk maakt.

Deze week bleek uit onderzoek van de NOS dat een op de zes corporaties de huurverhoging niet wil doorvoeren. Ruim de helft doet dat wel, de rest heeft daarover nog geen besluit genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl