NOS NieuwsAangepast

Aantal executies toegenomen

Het aantal uitgevoerde doodstraffen is vorig jaar met 28 procent gestegen. Dat meldt Amnesty International. In 2011 zijn volgens de mensenrechtenorganisatie zeker 676 mensen opgehangen, onthoofd of op andere wijze geëxecuteerd.

Het aantal executies nam vooral toe in het Midden-Oosten, en dan met name in Iran, Irak en Saudi-Arabië. In Iran werden minstens 350 mensen geëxecuteerd, onder wie de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami. Zij werd beschuldigd van drugsbezit en staatsgevaarlijke activiteiten. Waarschijnlijk waren er in Iran ook nog geheime executies, zegt Amnesty.

Lastig te controleren

Van China zijn geen cijfers bekend, maar Amnesty vermoedt dat daar meer mensen zijn geëxecuteerd dan in alle andere landen bij elkaar. De mensenrechtenorganisatie is gestopt met het bijhouden van cijfers over China omdat die lastig zijn te controleren.

De VS executeerde 43 mensen, veel minder dan tien jaar geleden. Het enige Europese land dat de doodstraf voltrekt is Wit-Rusland. Daar werden vorig jaar twee mensen ter dood gebracht.

Volgens Amnesty zitten nog 18.750 mensen in een cel te wachten op de uitvoering van hun doodvonnis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl