NOS NieuwsAangepast

Geen cassatie in proces-Wilders

De Hoge Raad gaat zich niet buigen over het discriminatieproces tegen Geert Wilders. Advocaat Spong had de procureur-generaal gevraagd om 'cassatie in het belang der wet' in te stellen, maar die ziet daartoe geen aanleiding.

Wilders werd vorig jaar vrijgesproken van onder meer discriminatie en het aanzetten tot haat tegen moslims. Het Openbaar Ministerie besloot om dat vonnis niet aan te vechten.

Advocaat Spong, die een aantal organisaties vertegenwoordigt die het niet met de vrijspraak eens zijn, deed vervolgens het verzoek tot een bijzondere cassatieprocedure.

Uniek

Bij cassatie in het belang der wet beoordeelt de Hoge Raad de zaak niet opnieuw, maar buigt die zich alleen over de vraag of de rechters de wet goed hebben uitgelegd. Volgens de Raad moet zo'n verzoek alleen worden toegewezen als dat van belang kan zijn voor andere zaken.

Dat laatste is hier niet het geval, zegt de procureur-generaal bij de Hoge Raad. Hij wijst erop dat de rechters bij de rechtbank in hun motivering vooral zijn ingegaan op de bijzondere omstandigheden van de zaak-Wilders.

Het vonnis was volgens hem dermate uniek dat het te lastig is om na cassatie algemene antwoorden te krijgen op een "duidelijk afgebakende rechtsvraag".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl