NOS NieuwsAangepast

Afghanen: verzoening met Taliban

Ruim 94 procent van de Afghanen wil dat de regering van president Karzai vrede sluit met de Taliban en andere opstandelingen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 4763 Afghanen.

Het onderzoek is gedaan door de Peace Training and Research Organization in 16 van de 32 Afghaanse provincies. Volgens de PTRO is het onderzoek representatief voor de hele bevolking.

Al-Qaida

Om verzoening mogelijk te maken, moeten de Taliban zich losmaken van al-Qaida, de wapens neerleggen en de Afghaanse grondwet erkennen, zegt 83 procent van de ondervraagden. Ze onderschrijven daarmee de eisen die de Afghaanse regering en de internationale gemeenschap stellen.

Bijna 58 procent van de ondervraagden steunt de eis van de Taliban dat alle buitenlandse troepen Afghanistan moeten verlaten.

Obstakels

Als grootste obstakels voor vrede noemen de ondervraagde Afghanen de invloed van Pakistan en Iran (48 procent), de aanwezigheid van buitenlandse troepen (42 procent) en ongeloofwaardigheid van de Afghaanse regering (23 procent). Ondervraagden konden meerdere obstakels noemen.

Van een noemenswaardig vredesproces in Afghanistan is geen sprake. In Qatar zijn wel gesprekken geweest tussen vertegenwoordigers van de Taliban en de Verenigde Staten, maar die werden vorige week zonder resultaat afgebroken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl