NOS NieuwsAangepast

Duitse benzine 's ochtends duurder

De prijzen aan Duitse benzinepompen gaan gedurende de dag vaak op en neer. 's Ochtends betalen automobilisten gemiddeld een paar cent per liter meer dan 's avonds, blijkt uit onderzoek van de Duitse automobilistenorganisatie.

De ADAC deed onderzoek na klachten van automobilisten, die merkten dat de prijs op en neer gaat. De krant Bild verzamelt al enige tijd voorbeelden van opvallende schommelingen, waardoor aan dezelfde pomp soms prijsverschillen van 14 cent zouden ontstaan.

Onzekerheid

Een week lang peilde de ADAC de prijzen van benzine en diesel bij 33 pompen in elf steden. Dat gebeurde elke dag op drie vaste momenten: om 8, 12 en 18 uur. Er werden tankstations van Shell, Aral en Jet onderzocht.

De grootste verschillen werden gevonden tussen 8 en 18 uur. 's Ochtends kost benzine gemiddeld 2,6 cent meer dan 's avonds; bij diesel bedraagt het verschil zelfs 3,3 cent. Lokaal zijn de verschillen nog veel groter. In München en Frankfurt werden verschillen van 11 cent gemeten, in Bielefeld zelfs 12 cent.

De ADAC vermoedt dat benzine en diesel 's ochtends duurder zijn omdat er dan veel zakelijke rijders met een benzinepas zijn, die niet erg op de prijs letten.

Volgens de ADAC leiden de wisselende prijzen tot veel onzekerheid bij de automobilist: "Met deze prijswirwar is het nauwelijks nog mogelijk het overzicht te bewaren en het juiste moment uit te kiezen om te tanken."

Nederland

In Nederland komen zulke grote prijsverschillen op één dag niet voor, zegt Paul van Selms van benzineprijzenwebsite UnitedConsumers.com. Wel kent hij voorbeelden van onbemande tankstations die een 'happy hour' hebben, waarin ze de prijzen een paar cent verlagen.

Ook rommelen pomphouders volgens Van Selms soms met het doorvoeren van prijswijzigingen die door de oliemaatschappij worden aangekondigd. Prijsverhogingen voeren ze meteen door; bij prijsverlagingen wachten de pomphouders liever even.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl