Hacker KPN (17) aangehouden

 »
  NOS

De politie heeft een 17-jarige jongen uit Barendrecht aangehouden voor de computerinbraak bij KPN in januari. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Rechercheurs kwamen de jongen op het spoor nadat hij in een chatkanaal had opgeschept over het hack. De jongen werd daarna gevolgd en getraceerd in Barendrecht. Vorige week is hij aangehouden. Bij een veroordeling kan hij twee jaar cel krijgen.

In Australië is vorige week ook een 16-jarige jongen gearresteerd die in verband stond met de jongen uit Barendrecht.

Internetverkeer beïnvloeden

KPN maakte in februari, weken na de feitelijke computerinbraak, bekend dat het bedrijf het slachtoffer was geworden van hackers. Doordat KPN verouderde software gebruikte, konden de hackers in de systemen inbreken.

De hackers kregen zo toegang tot de DNS-systemen van de KPN. Daardoor konden ze de routering van het internetverkeer beïnvloeden.

Mail afgesloten

Ook waren de hackers in staat om het voor klanten van KPN, die een gecombineerd abonnement van bellen en internet hebben, onmogelijk te maken het alarmnummer 112 te bellen. In eerste instantie stelde KPN dat de hackers alleen toegang tot persoonsgegevens hadden gekregen.

KPN sloot tijdelijk alle mailadressen van klanten af toen een lijst met namen en wachtwoorden van klanten op internet verscheen. Die bleken echter afkomstig te zijn van een andere computerinbraak bij een internetwinkel.

Deel deze pagina

Video

Jongen van 17 opgepakt voor KPN-kraak

De politie heeft een jongen van 17 aangehouden, die ervan wordt verdacht dat hij heeft ingebroken in honderden computers van KPN.... In januari kon de hacker eenvoudig doordringen tot diep in het computersysteem, omdat het telecombedrijf zijn beveiliging niet op orde had.

Audio

  • 'Jongen schepte op over KPN-hack op chatkanaal' Justitieredacteur Robert Bas legt uit hoe de jongen die verdacht worden van een computerkraak bij KPN opgespoord kon worden.
  • Jonge hackers vorige week al aangehouden Lodewijk van Zwieten, high tech crime officier van justitie bij het Landelijk Parket, geeft toelichting bij de arrestatie van twee... jonge verdachten voor het hacken van het KPN-netwerk

Video en Audio

Meer video en audio