NOS NieuwsAangepast

Albayrak verliest kort geding

Nurten Albayrak krijgt geen inzicht in het onderzoeksmateriaal van de commissie-Scheltema. De rechtbank in Den Haag heeft haar eis daartoe afgewezen. Albayrak laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep.

De commissie-Scheltema werkt aan een onderzoeksrapport over de werksfeer bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de rol van algemeen directeur Albayrak bij het COA. Zij heeft eerder inzage gehad in het concept-rapport en is verzocht commentaar te geven.

Albayrak vindt dat dit alleen mogelijk is als ze ook de onderliggende gespreksverslagen mag lezen. Scheltema weigert die ter beschikking te stellen, omdat gesprekken met getuigen vertrouwelijk zijn. Daarop ging Albayrak naar de rechter.

De rechtbank wijst de eis af, maar geeft nog geen motivering bij de uitspraak. Die volgt woensdag.

Teleurstellend

Albayraks advocaat Anita Verbeek noemt de uitspraak teleurstellend. Ze tekent hoger beroep aan. Zij vindt dat de werkwijze van de commissie transparant en zorgvuldig moet zijn: "Er zijn geen normen gesteld, er is geen leidraad. Zo'n commissie kan naar eigen goeddunken zijn gang gaan en geheimhouding beloven, terwijl mijn cliënt geen idee heeft wie wat over haar gezegd heeft." Verbeek verwacht dat het hoger beroep op zeer korte termijn zal dienen.

De commissie-Scheltema is van plan het rapport eind volgende week te publiceren. Albayrak krijgt nog een paar dagen voor een reactie. Daarna volgt de definitieve afronding en gaat het naar de drukker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl