NOS NieuwsAangepast

Spies: geen dwang corporaties

Woningcorporaties worden niet verplicht om de huur voor rijkere huurders te verhogen. Dat zei minister Spies van Binnenlandse Zaken in het Radio 1 Journaal.

De minister wil dat huishoudens met een hoog inkomen die in een sociale huurwoning zitten meer huur betalen. Op die manier moeten de relatief goedkope woningen vrijkomen voor mensen die minder verdienen.

Doorstroming

De verhuurders mogen de huren van de zogenoemde scheefwoners 5 procent extra verhogen. Maar uit een rondgang van de NOS bleek gisteren dat zeker één op zes verhuurders niet van plan is om dat te doen. "Het staat de corporaties vrij om de huren niet te verhogen", zei Spies. "Wij bieden alleen maar de mogelijkheid om dat te doen. Corporaties weten goed hoe ze in hun eigen bestand doorstroming tot stand kunnen brengen." De Tweede Kamer moet nog met de maatregel instemmen.

Uit het NOS onderzoek blijkt dat 16 procent van de huurwoningen worden bezet door 'rijkere' huurders met een inkomen boven de 43.000 euro. In totaal gaat het om 426.000 huurders.

Voorschot

De helft van de woningcorporaties gaat de huren voor deze inkomens wél verhogen, zo wijst het NOS-onderzoek uit. Directeur Aad Leek van woningcorporatie WoonopMaat betwijfelt of Spies deze maatregel primair heeft ingevoerd om scheefwoners hun huis uit te jagen. "Dat is een bijkomend effect."

Volgens Leek wil de minister dat de corporaties dankzij de extra huurverhoging meer geld in kas krijgen, zodat die de huurtoeslag zelf kunnen betalen.

De huurtoeslag, de vroegere huursubsidie, wordt nu nog door het Rijk betaald. Vanaf 2014 draaien de corporaties daarvoor op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl