President Senegal erkent nederlaag

Aanhangers van Sall vieren de overwinning in Dakar»
Aanhangers van Sall vieren de overwinning in Dakar AFP

Zittend president Wade van Senegal heeft toegegeven dat hij de verkiezingen van gisteren heeft verloren. Volgens de staatstelevisie erkende hij zijn nederlaag in een telefoongesprek met zijn tegenstander, de liberale opppositieleider Sall.

Het was de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in het West-Afrikaanse land. De eerste ronde, op 26 februari werd overschaduwd door rellen, waarbij zes doden vielen. De verkiezingen van gisteren verliepen ordelijk, op een paar opstootjes na.

De kandidatuur van de 85-jarige Wade bij de verkiezingen was omstreden. Hij heeft er al twee termijnen opzitten, maar het hooggerechtshof maakte geen bezwaar toen hij in strijd met de grondwet opging voor een nieuwe ambtsperiode.

Sall kreeg de steun van de hele oppositie toen hij zich kandidaat stelde. In de eerste ronde kreeg Wade 35 procent van de stemmen en Sall 27 procent. De stemverhouding van de tweede ronde is nog niet bekend.

Mali

De Nederlandse sociaal-democraat Berman leidt een missie van verkiezingswaarnemers van de Europese Unie in Senegal. "Als de verkiezingen hier vredig verlopen, is dat een les in democratie voor het buurland Mali", zei Berman.

In Mali grepen de militairen deze week de macht. Senegal is het enige land in West-Afrika waar militairen nog nooit een coup hebben gepleegd.

Deel deze pagina

Video

President Senegal erkent nederlaag

De officiele uitslag wordt pas morgen verwacht, maar nu al heeft zittend president Wade zijn nederlaag erkend bij de... presidentsverkiezingen van Senegal.

Audio

  • Pauline Bax: Macky Sall is een charismatische en relatief jonge man De zittende president van Senegal, Abdoulaye Wade, legt zich neer bij zijn verkiezingsnederlaag. Macky Sall is de winnaar.... Correspondent Pauline Bax.

Video en Audio

Meer video en audio