Atheïsten bijeen in Washington

Duizenden atheïsten zijn bijeen in Washington»
Duizenden atheïsten zijn bijeen in Washington Reuters

In Washington hebben duizenden atheïsten de Manifestatie van de Rede bijgewoond. De organisatoren wilden met de bijeenkomst aantonen dat ook ongelovigen een rol spelen in de Amerikaanse samenleving.

De manifestatie werd gehouden op de Mall, het veld voor het Capitool. Daar zijn in de Amerikaanse geschiedenis veel belangrijke manifestaties gehouden, zoals de Mars op Washington voor de burgerrechten voor zwarten. Bij die bijeenkomst in 1963 hield Martin Luther King zijn 'I have a dream'-speech.

Defensief

Een van de sprekers op de atheïsme-manifestatie was de bioloog Richard Dawkins en er was een optreden van de rockband Bad Religion.

Sinds de opkomst van religieus rechts in de jaren 70 zit het athëisme in de VS in het defensief. Er zijn bijvoorbeeld nauwelijks nog politici die ervoor uitkomen dat ze niet in God geloven.

Belangrijke factor

Toch zijn volgens de organisatoren van de Manifestatie van de Rede ook in Amerika steeds meer mensen onkerkelijk en ongelovig. Ze denken dat de kerken net als in Europa zullen leeglopen.

Volgens het conservatieve Fox News is het niet-godsdienstige deel van de Amerikaanse bevolking een belangrijke factor bij de presidentsverkiezingen. Zoals veruit de meeste conservatieve christenen op de Republikeinen stemmen, stemmen atheïsten voor het overgrote deel op de Democraten. Bij de vorige presidentsverkiezingen stemde driekwart van de atheïsten op Obama.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Windhoos bij Klazienaveen Video Vanavond was er een windhoos in Klazienaveen te zien. Hendri Hogenbirk maakte de beelden.20 sep 2014, 10139 keer afgespeeld
  • » "Turkije zal nu echt kleur moeten bekennen" Video 49 Turken, die maandenlang door de terroristische IS in Syrië werden gegijzeld, zijn weer terug in...20 sep 2014, 9032 keer afgespeeld
  • » Windhoos gezien in buurt Erica Video In sommige delen van het land is de droge periode ten einde gekomen met zoveel regenval, dat er...20 sep 2014, 77885 keer afgespeeld

Meer video en audio