Atheïsten bijeen in Washington

Duizenden atheïsten zijn bijeen in Washington»
Duizenden atheïsten zijn bijeen in Washington Reuters

In Washington hebben duizenden atheïsten de Manifestatie van de Rede bijgewoond. De organisatoren wilden met de bijeenkomst aantonen dat ook ongelovigen een rol spelen in de Amerikaanse samenleving.

De manifestatie werd gehouden op de Mall, het veld voor het Capitool. Daar zijn in de Amerikaanse geschiedenis veel belangrijke manifestaties gehouden, zoals de Mars op Washington voor de burgerrechten voor zwarten. Bij die bijeenkomst in 1963 hield Martin Luther King zijn 'I have a dream'-speech.

Defensief

Een van de sprekers op de atheïsme-manifestatie was de bioloog Richard Dawkins en er was een optreden van de rockband Bad Religion.

Sinds de opkomst van religieus rechts in de jaren 70 zit het athëisme in de VS in het defensief. Er zijn bijvoorbeeld nauwelijks nog politici die ervoor uitkomen dat ze niet in God geloven.

Belangrijke factor

Toch zijn volgens de organisatoren van de Manifestatie van de Rede ook in Amerika steeds meer mensen onkerkelijk en ongelovig. Ze denken dat de kerken net als in Europa zullen leeglopen.

Volgens het conservatieve Fox News is het niet-godsdienstige deel van de Amerikaanse bevolking een belangrijke factor bij de presidentsverkiezingen. Zoals veruit de meeste conservatieve christenen op de Republikeinen stemmen, stemmen atheïsten voor het overgrote deel op de Democraten. Bij de vorige presidentsverkiezingen stemde driekwart van de atheïsten op Obama.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10427 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1186 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 1011 keer afgespeeld

Meer video en audio