Atheïsten bijeen in Washington

Duizenden atheïsten zijn bijeen in Washington»
Duizenden atheïsten zijn bijeen in Washington Reuters

In Washington hebben duizenden atheïsten de Manifestatie van de Rede bijgewoond. De organisatoren wilden met de bijeenkomst aantonen dat ook ongelovigen een rol spelen in de Amerikaanse samenleving.

De manifestatie werd gehouden op de Mall, het veld voor het Capitool. Daar zijn in de Amerikaanse geschiedenis veel belangrijke manifestaties gehouden, zoals de Mars op Washington voor de burgerrechten voor zwarten. Bij die bijeenkomst in 1963 hield Martin Luther King zijn 'I have a dream'-speech.

Defensief

Een van de sprekers op de atheïsme-manifestatie was de bioloog Richard Dawkins en er was een optreden van de rockband Bad Religion.

Sinds de opkomst van religieus rechts in de jaren 70 zit het athëisme in de VS in het defensief. Er zijn bijvoorbeeld nauwelijks nog politici die ervoor uitkomen dat ze niet in God geloven.

Belangrijke factor

Toch zijn volgens de organisatoren van de Manifestatie van de Rede ook in Amerika steeds meer mensen onkerkelijk en ongelovig. Ze denken dat de kerken net als in Europa zullen leeglopen.

Volgens het conservatieve Fox News is het niet-godsdienstige deel van de Amerikaanse bevolking een belangrijke factor bij de presidentsverkiezingen. Zoals veruit de meeste conservatieve christenen op de Republikeinen stemmen, stemmen atheïsten voor het overgrote deel op de Democraten. Bij de vorige presidentsverkiezingen stemde driekwart van de atheïsten op Obama.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 6526 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 8114 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 6766 keer afgespeeld

Meer video en audio