NOS NieuwsAangepast

'Occupyers niet bij grofvuil'

Door Garrie van Pinxteren

"Haal je tas weg, haal je tas weg. Anders ben je 'm kwijt", roepen de laatste Occupyers op het Beursplein in Amsterdam elkaar op de typische Occupy-manier toe.

Intussen scharrelen de actievoerders hun laatste persoonlijke spullen bij elkaar. Een jongen trekt nog snel een paars tentje uit de afvalberg die zich op een van de hoeken van het plein heeft gevormd. Een grote grijpwagen van de gemeente staat klaar om die berg af te voeren.

Een politieagent staat er, met zijn armen over elkaar, naar te kijken. "Het gaat er behoorlijk vredig aan toe. We hebben altijd een goede verstandhouding met de Occupy-beweging gehad, en we gaan dit nu op een soepele manier oplossen", zegt hij.

Gemengde gevoelens

Een in het zwart gekleed meisje heeft het afgelopen halfjaar met tussenpozen op het plein gebivakkeerd. "Ik heb gemengde gevoelens over ons vertrek. Het is jammer, maar het kan ook weer leiden tot een nieuw begin." Ze verzet zich niet tegen de ontruiming.

Ze gelooft ook niet dat het nu definitief gedaan is met de Occupy-beweging. "Het is zeker niet zo dat wij met de grijper omhoog worden gehaald om met het grofvuil mee te gaan", zegt ze. "We zijn er nog."

Maandag keert de infostand van de Occupy-beweging terug op het Beursplein, maar dan zonder het tentenkamp er omheen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl