SGP eist hervormingen kabinet

SGP-leider Kees van der Staaij»
SGP-leider Kees van der Staaij NOS

SGP-leider Van der Staaij roept het kabinet op om ook te hervormen en niet alleen te bezuinigen. De SGP pleit voor hervormingen op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en in de gezondheidszorg.

SPG-leider Van der Staaij zei dit op de algemene ledenvergadering van zijn partij in Hoevelaken. Hij wil dat er "zonder taboes" wordt hervormd.

Zonder taboes

"Bij de bezuinigingen geldt: de kaasschaaf volstaat niet, de botte bijl voldoet niet. Slim hervormen is nodig. Hervormen zonder taboes. Dat is de uitdaging van de crisis," aldus Van der Staaij.

Het standpunt van de SGP over de extra bezuinigingen is voor het kabinet-Rutte nog belangrijker sinds het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV-fractie. Rutte is nog maar verzekerd van 75 van de 150 Kamerzetels en heeft de steun van de SGP hard nodig voor de steun voor het extra bezuinigingspakket waar in het Catshuis over wordt onderhandeld.

Zelf betalen

Van der Staaij eist ingrijpende hervormingen. "Op de werkvloer: langer doorwerken en flexibiliseren. Op de woningmarkt, onzekerheid wegnemen en starters helpen. In de gezondheidszorg, meer zelf betalen en beter organiseren. Tot nu toe is dit te weinig opgepakt. Daar moet nu echt wat gaan gebeuren."

Verder constateert de SGP-leider in de Nederlandse samenleving een "afzetmoraal". "Er is een opzettelijk verzet tegen de christelijke moraal. Als christenen zich krachtig tegen abortus en euthanasie keren, is dat voor niet-christenen vaak reden om van de weeromstuit automatisch voor te zijn." Van der Staaij vindt dat een gevaarlijk taboe.

Lees hier een overzicht van de SGP-standpunten uit het verkiezingsprogramma.

Deel deze pagina

Video

Audio

  • 'SGP blijft streven naar verdere ethische verbeteringen' Met alleen financiële bezuinigen komt Nederland niet uit de crisis, er moet ook worden hervormd. Dat zei SGP-leider Van der Staaij... op de jaarlijkse ledenvergadering in Hoevelaken. Een niet onbelangrijke oproep aan het kabinet, zegt verslaggever Peter Blok.
  • Peter Blok: Van der Staaij wil een ander Nederland zien De SGP houdt vandaag haar jaarlijkse ledenvergadering. De partij heeft twee zetels in de Tweede Kamer, maar die zijn afgelopen week... heel wat meer waard geworden. Door het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV-fractie heeft de regerings- en gedoogcoalitie geen meerderheid meer. Bij de SGP-bijeenkomst in Hoevelaken is ook Peter Blok.
  • Van der Staaij: ook over moeilijke onderwerpen praten De SGP houdt vandaag haar jaarlijkse ledenvergadering. "Hervormen zonder taboes", dat is de oproep die partijleider Kees van de... Staaij vandaag zal doen. Een gesprek met Van der Staaij.

Video en Audio

Meer video en audio