Beloningen topbestuurders omlaag

Biljetten van 100 euro»
Biljetten van 100 euro Foto: Bron/therealneurox - CC 2.0 by-nc-nd

De beloningen van de top van de bedrijven in de AEX zijn het afgelopen jaar gedaald. De bestuurders verdienden gemiddeld 8,1 procent minder, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De gemiddelde beloning was vorig jaar 2,9 miljoen euro.

Beste verdienende topman was bestuursvoorzitter Peter Voser van Shell. Hij kreeg 8,7 miljoen euro, 17 procent minder dan in 2010. Daarna volgen topmannen van Unilever en ASML.

Excessen

De salarissen zijn gedaald, omdat de bedrijven vanwege de crisis minder bonussen uitkeerden. Een aantal bestuurders kreeg minder of geen aandelen uitgekeerd.

De cijfers zijn gebaseerd op 21 van de 25 fondsen in de AEX. Vier kleinere fondsen hebben hun jaarverslag nog niet gepubliceerd.

De Vereniging van Effectenbezitters is tevreden over de daling, maar wijst ook op enkele excessen in het beloningsbeleid. "De beloningen ontwikkelen zich wel degelijk in de goede richting", zegt directeur Jan Maarten Slagter. "Daarom is het extra pijnlijk als er negatieve uitschieters zijn."

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Onderzoek crashsite wordt lastig" Audio Premier Mark Rutte kondigde vanmiddag aan dat Nederland de leiding krijgt over het onderzoek naar...22 jul 2014, 43 keer afgespeeld
  • » Poetin veroordeelt sancties Video President Poetin veroordeelt de sancties tegen zijn land. De Russische president deed een oproep...22 jul 2014, 2642 keer afgespeeld
  • » Lichamen slachtoffers naar kazerne Hilversum Video De lichamen van de slachtoffers worden vanaf morgen via Eindhoven Airport, naar Hilversum gebracht.22 jul 2014, 2379 keer afgespeeld

Meer video en audio