SGP: Rutte moet steun verdienen

Mark Rutte»
Mark Rutte ANP

Als het kabinet nog sterker gaat leunen op de SGP, moet daar wel iets tegenover staan. Dat vindt 75 procent van de lokale SGP-politici, blijkt uit een enquête in opdracht van het Nederlands Dagblad.

Een meerderheid denkt dat met het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV, de positie van de SGP als informele gedoger sterker is geworden.

Vertrek

Na Brinkmans vertrek heeft het samenwerkingsverband van coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV 75 van de 150 zetels in de Tweede Kamer. De SGP heeft twee Kamerzetels. Ook in de Eerste Kamer bezet de SGP een cruciale zetel.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 77 procent van de SGP-politici achter het steunen van de regering staat. Maar als de partij het kabinet vaker uit de brand moet helpen, willen de SGP'ers daar iets voor terug.

Koopzondagen

In ruil willen de christelijke politici het liefst aanscherping van de abortus- en euthanasiewetgeving. Een ander belangrijk punt voor de SGP'ers is de vermindering van het aantal koopzondagen.

Fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP in de Tweede Kamer is het met zijn achterban eens dat zijn partij wat terug moet zien voor de steun aan de coalitie. "Het is logisch dat wij iets terug vragen."

Uit de enquête blijkt verder dat de SGP-achterban verdeeld is over bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Bijna de helft is voor, zo'n 38 procent is tegen.

De SGP houdt vandaag de landelijke partijdag in Hoevelaken.

Deel deze pagina

Audio

  • Van der Staaij: ook over moeilijke onderwerpen praten De SGP houdt vandaag haar jaarlijkse ledenvergadering. "Hervormen zonder taboes", dat is de oproep die partijleider Kees van de... Staaij vandaag zal doen. Een gesprek met Van der Staaij.

Video en Audio

  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 1225 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 6799 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 2454 keer afgespeeld

Meer video en audio