NOS NieuwsAangepast

OM wil crimineel meteen plukken

OM-topman Herman Bolhaar vindt dat criminelen veel vaker moeten opdraaien voor de schade die ze hebben aangericht. Hij wil dat officieren van justitie niet alleen met een strafeis komen, maar ook met een financiële eis.

"Afrekenen met boeven moet standaard onderdeel worden van de strafzaak", zegt de voorzitter van het College van procureurs-generaal. Dat gebeurt nu al vaker in kleine strafzaken, maar Bolhaar wil dat dat ook voor grote zaken gaat gelden.

Hij pleit voor boter bij de vis. "Scooter vernield? Dan betaal je nog diezelfde dag een nieuwe, liefst uit de portemonnee die je op zak hebt. In de categorie zware crimineel moeten we veel meer geld gaan afnemen."

Immateriële schade

Misdaad gaat vaak om een verkeerde manier van geld verdienen, zegt Bolhaar. "Wij willen een signaal afgegeven dat misdaad niet loont."

Bolhaar wijst erop dat soms in grote strafzaken al wordt afgerekend met de criminelen. "Zo is in de 'Klimop-zaak' 135 miljoen euro teruggegaan naar de benadeelde pensioenfondsen." Dat moet ook de praktijk worden in alle grote zaken, vindt Bolhaar. "We willen dat stap voor stap verder toepassen."

Als het gaat om immateriële schade ligt dat wat moeilijker, erkent Bolhaar. Maar ook daar zijn er mogelijkheden. Hij wijst erop dat een uitgebuite prostituee onlangs een schadevergoeding toegewezen heeft gekregen van 105.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl