Meldpunt FNV over arbobedrijf

Het kantoor van VerzuimReductie»
Het kantoor van VerzuimReductie NOS

FNV Bondgenoten opent een meldpunt voor werknemers die ervaringen hebben met het verzuimbedrijf VerzuimReductie. De bond zegt dat er al veel klachten zijn binnengekomen van werknemers over het bedrijf.

VerzuimReductie is het grootste arbobedrijf van Nederland. Het overtreedt volgens het tv-programma Zembla structureel de privacy van zieke werknemers.

Personeelsleden moeten na een ziekmelding van hun werkgever bellen met VerzuimReductie. Vervolgens stellen callcentermedewerkers allerlei medische vragen. Die noteren de antwoorden in een dossier, dat wordt gedeeld met werkgevers. Dat is wettelijk verboden.

Miljoen geïnvesteerd

Zembla toont voorbeelden waarin zieke werknemers vertellen over seksueel misbruik, suïcidale neigingen of zware kankeroperaties. Het College Bescherming Persoonsgegevens stelt een onderzoek in naar de werkwijze bij VerzuimReductie.

VerzuimReductie heeft grote klanten als Kruidvat, V&D, Action, de Bijenkorf en thuiszorgorganisatie TSN. De directie zegt "de zaak uit te zoeken en navraag te doen binnen de organisatie". Oud-voetballer en NOS-voetbalanalist Jan van Halst is een van de directeuren van het bedrijf.

De investeringsmaatschappij in de zorg Health Care Partners heeft onlangs miljoenen in VerzuimReductie geïnvesteerd. Gerlach Cerfontaine, oud bestuursvoorzitter van het Academisch Ziekenhuis Utrecht en zelf arts, is een van de partners van Health Care Partners.

'Eenzijdig'

In een nadere reactie stelt het bedrijf dat aanvankelijk is meegewerkt met Zembla, maar dat het bedrijf het vertrouwen in de werkwijze van Zembla is kwijtgeraakt. "Wij hebben nog geen kennis kunnen nemen van de uitzending. Wel zijn wij bang dat hier een eenzijdig negatief beeld wordt geschetst van onze sector en ons bedrijf. "

VerzuimReductie behandelt naar eigen zeggen tienduizenden ziekmeldingen per jaar. "In minder dan een half promille van alle gevallen is er sprake van een klacht van de werknemer." En het bedrijf is succesvol, zegt het. "Met name het kortlopende verzuim bij onze klanten is in veel gevallen drastisch teruggelopen. Precies zoals de wetgever heeft bedoeld toen hij de Wet Verbetering Poortwachter en later de wijzigingen in de arbowet heeft ingevoerd."

De Tweede Kamerfracties van CDA, PvdA, SP, GroenLinks en D66 willen naar aanleiding van de Zembla-uitzending opheldering van het kabinet over commerciële verzuimbedrijven die de privacy van zieke werknemers schenden.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Veel politie op de been in Jeruzalem" Video De Israëlische politie heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag gisteravond op...30 okt 2014, 9 keer afgespeeld
  • » Amsterdam bezoekt China Video Vandaag wordt in Peking de ''China Holland Business Summit'' gehouden. Chinese en Amsterdamse...30 okt 2014, 486 keer afgespeeld
  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 1634 keer afgespeeld

Meer video en audio