NOS NieuwsAangepast

Londen pakt comazuipen aan

De Britse regering heeft de oorlog verklaard aan het comazuipen. Londen gaat een minimumprijs van 40 pence (48 eurocent) invoeren per eenheid alcohol.

De maatregel zal nauwelijks effect hebben op de alcoholprijzen in kroegen. Een typische Britse pint (twee eenheden) kost al gauw 4 euro en een glas wijn (1,5 eenheid) is niet veel goedkoper. De invoering van een minimumprijs heeft dan ook vooral gevolgen voor de supermarkten.

Britse supermarkten stunten al jaren met de prijs van alcohol. Zo kost een traytje van twintig halve-literblikken Stella Artois, één de populairste bieren in het Verenigd Koninkrijk, in sommige supermarkten niet meer dan 10 pond (12 euro). Maar na de invoering van de minimumprijs loopt dat bedrag op naar 17,60 pond (21 euro).

'Preloading'

De maatregel is vooral gericht op het comazuipen onder jongeren. De trend van de laatste jaren is dat jongeren zich thuis al te pletter drinken, voordat ze de kroeg ingaan, het zogeheten 'preloading'. Veel stadscentra zijn daardoor de afgelopen jaren veranderd in slagvelden. Jaarlijks zijn er één miljoen geweldsincidenten en 1,2 miljoen ziekenhuisopnames als het gevolg van overmatig alcoholgebruik.

Premier Cameron: "Comazuipen is niet een marginaal probleem, het staat gelijk aan de helft van alle alcoholconsumptie in dit land. De misdaad en het geweld die het veroorzaakt, zetten ziekenhuizen onder druk, veroorzaken chaos en verspreiden angst in de gemeenschap."

De maatregel wordt toegejuicht door de politie en gezondheidszorg. Organisaties als het Royal College of Physicians (RCP) en de Alcohol Health Alliance pleiten al jaren voor een minimumprijs van alcohol.

'Oneerlijke maatregel'

Volgens professor Ian Gilmore van RCP is er een duidelijk verband tussen de prijs van alcohol en alcoholmisbruik. "Het wetenschappelijk bewijs is onomstotelijk. Lage prijzen zijn de drijvende kracht achter alcoholmisbruik. Alcohol is nog nooit zo goedkoop geweest. Met wat zakgeld kun je in supermarkten al alcohol kopen."

De dranklobby, die in Groot-Brittannië erg machtig is, reageert furieus. Volgens woordvoerder Gavin Partington van de Wine and Spirit Trade Association is er geen verband tussen misbruik en prijs. Hij wijst naar Europese landen waar de prijs van alcohol lager ligt, en tegelijkertijd minder problemen met alcoholmisbruik hebben.

"Probleemdrinkers en alcoholisten trekken zich weinig aan van een hogere prijs. Dit is een oneerlijk maatregel: het bestraft de verantwoordelijke drinkers en treft vooral de mensen met de laagste inkomens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl