NOS NieuwsAangepast

Nieuwe opzet Koninginnedag A'dam

Er komen definitief geen grote Koninginnedagfeesten in het centrum van Amsterdam. Voor het eerst in jaren worden grote feesten uit het centrum geweerd.

In de binnenstad is dit jaar een aantal kleine evenementen en het betekent meer plaats voor de vrijmarkt, zo staat in de nieuwe opzet voor de dag, die de gemeente Amsterdam bekend heeft gemaakt.

Grote dancefeesten als Loveland en TWSTD en het feest van radiozender SLAM!FM worden buiten het centrum georganiseerd, zoals de gemeenteraad wilde. In totaal zijn er dit jaar 225 evenementen in en om Amsterdam, voor bijna alle feesten moeten van te voren kaartjes worden gekocht, om het aantal bezoekers in de hand te kunnen houden. Er komt geen Radio 538 Koninginnedagfeest.

Veiligheidsrisico's

De druk met Koninginnedag op de binnenstad, bewoners en hulpdiensten is de laatste jaren volgens de gemeente erg toegenomen. "Het evenement heeft de afgelopen jaren zijn grenzen bereikt. Het bezoekersaantal is flink gestegen. De massa-evenementen in het centrum en het toenemende alcoholgebruik van bezoekers brengen serieuze veiligheidsrisico's met zich mee."

Het bezoekersaantal steeg in 2011 naar 800.000 mensen, bijna de helft van buiten de stad. De bussen, metro's en treinen konden de stroom niet aan.

Dit jaar wordt er ook nog gewerkt aan het station Amsterdam Centraal en aan de metrotunnel. Daarom krijgen reizigers dit jaar het nadrukkelijke advies om niet via Amsterdam Centraal te reizen, maar via Amsterdam Zuid.

Alcoholcontrole

Vorig jaar waren er ruim 500 ambulanceritten als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Ambulances uit de regio moesten zelfs komen helpen.

Daarom gaat de vijfhoek (gemeente, politie, brandweer, OM en GGD) de illegale verkoop, het meenemen van drank en het te veel schenken in de horeca controleren. Ook worden er afspraken gemaakt met supermarkten over verantwoorde alcoholverkoop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl