NOS NieuwsAangepast

Gauck beëdigd als Duits president

Joachim Gauck is beëdigd als nieuwe president van Duitsland. In Berlijn legde de 72-jarige voormalig predikant de eed af tijdens een gemeenschappelijke zitting van de beide kamers van het Duitse parlement.

In zijn rede zei Gauck dat Duitsland een land van sociale gerechtigheid, deelname en kansen moet zijn. "Daar moet een sociale verzekeringsstaat voor zorgen, zonder dat die paternalistisch is. Niemand mag buitenspel komen te staan omdat hij arm, oud of ziek is."

Integratie

De nieuwe president prees zijn voorganger Wulff voor zijn inspanningen om de integratie in Duitsland te bevorderen. "Allen die hier leven, moeten zich hier thuisvoelen", zei Gauck. Juist geïntegreerde en betrokken burgers zijn het beste wapen tegen extremisten en vijanden van de democratie.

Onder luid applaus richtte hij zich ook tegen rechtsextremistische en neonazistische groepen: "Ons huis is een inspiratie. Wij laten ons huis niet in de steek. Jullie zijn geschiedenis en onze democratie zal leven."

Duitsland was de afgelopen maanden in de ban van neonazistische moorden.

Ex-DDR

De 72-jarige Gauck volgt Christian Wulff op die moest aftreden na het aannemen van gunsten van bevriende ondernemers. Wulff was bij de beëdiging aanwezig.

Gauck is naar voren geschoven door de SPD en de Groenen en kreeg na lang aarzelen ook de steun van de regeringspartijen CDU, CSU en FDP. Daarmee kon hij in de Bondsdag rekenen op een ruime meerderheid van de stemmen.

Gauck komt, net als bondskanselier Angela Merkel, uit de vroegere DDR. Hij was destijds een anti-communistische mensenrechtenactivist. In 1989 was Gauck medeoprichter van het Neues Forum, de Oost-Duitse oppositiebeweging die bijdroeg aan de val van de Muur. Joachim Gauck is de elfde president van de bondsrepubliek Duitsland, een ceremoniële functie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl