NOS NieuwsAangepast

Wie is Jean-Luc Mélenchon?

Naam

Jean-Luc Mélenchon, kandidaat voor Front de gauche (campagnewebsite).

Geboortedatum

19 augustus 1951 in Tanger (Marokko).

Achtergrond

Jongste zoon van een postbode en een lerares, van wie de familie afkomstig is uit Spanje. Zijn ouders zijn gescheiden. In 1962 verliet hij met zijn moeder zijn geboorteland Marokko en ging hij in Frankrijk wonen, eerst in Yvetot (Haute-Normandië) en daarna in de Jura. Ging aan de slag als leraar Frans en daarna als journalist. Hij is gescheiden en heeft een dochter.

Politieke loopbaan

Mélenchon sloot zich in 1977 aan bij de Parti Socialiste. In 2004 verzette hij zich tegen het 'ja' van zijn partij bij het referendum om de Europese grondwet. Vier jaar later richtte hij zijn eigen partij op: Parti de gauche. Voor de presidentsverkiezingen van 2012 is hij de kandidaat voor Front de gauche, bestaande uit de Parti de Gauche (PG), de Parti Communiste Français (PCF) en andere linkse groepen.

Hij was van oktober 1986 tot april 2000 en van oktober 2004 en januari 2010 senator van het departement Essonne. In 2000 werd hij minister onder president Jacques Chirac. Sinds 2009 is Mélenchon lid van het Europees parlement.

Bijzonderheden

Volgens Mélenchon maken Le Pen en Sarkozy zich alleen maar druk om halalvlees. De extreem-linkse kandidaat zegt oplossingen te zoeken voor "echte" problemen. 'De Mens eerst', luidt het motto van zijn partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl