NOS NieuwsAangepast

Kritiek na dood Franse schutter

Er is kritiek op de Franse veiligheidsdiensten in de zaak van de gisteren doodgeschoten terreurverdachte Mohamed Merah. Zo is bekend geworden dat hij sinds 2010 op een Amerikaanse lijst stond van mensen die niet met een vliegtuig naar de VS mogen reizen.

De Franse veiligheidsdiensten hadden Merah al jaren in het vizier, maar volgens critici zaten ze hem niet genoeg op de huid. Ze willen weten waarom er niet eerder is ingegrepen.

De binnenlandse veiligheidsdienst DCRI was ervan op de hoogte dat Merah naar Afghanistan en Pakistan was gevlogen. Daar heeft de dienst hem in november over ondervraagd.

'Geïsoleerd geval'

De minister van Binnenlandse Zaken Gueant verdedigt de opsporingsinstanties. Volgens hem worden er veel extremisten gevolgd en is het moeilijk om jezelf te verdedigen tegen een geïsoleerd geval als Mohamed Merah. Minister Juppé van Buitenlandse Zaken vindt dat er duidelijkheid moet komen over de rol van de veiligheidsdiensten.

De 23-jarige Mohamed Merah werd na een belegering van twee dagen doodgeschoten door een scherpschutter toen hij uit zijn raam sprong. Hij heeft bekend dat hij zeven mensen in de regio Toulouse heeft gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl