Censuur op drinkwaternieuws

Een man in Monagas vult zijn emmers met schoon drinkwater»
Een man in Monagas vult zijn emmers met schoon drinkwater AFP

Nieuwsorganisaties in Venezuela moeten voortaan ieder bericht over vervuild drinkwater onderbouwen met 'overtuigend bewijs van een betrouwbaar instituut'. Dat heeft de rechter bepaald.

Venezolaanse journalisten zeggen dat de maatregel de vrijheid van meningsuiting aantast.

In Venezuela is de discussie over vervuild drinkwater de laatste tijd hoog opgelopen na een aantal olielekken. Zo barstte vorige maand nog een pijpleiding, waarna olie in de rivier Guarapiche stroomde. Verschillende gouverneurs waarschuwden vandaag nog dat drinkwater vervuild kan zijn door alle recente olielekken.

Propaganda

President Hugo Chavez zei deze week dat nieuws over vervuild drinkwater en waarschuwingen van functionarissen propaganda zijn in een politieke strijd die tegen hem gericht is. Hij noemde de berichten "media-terrorisme".

Volgens de openbaar aanklager heeft de rechter nu bepaald dat eerdere berichten over vervuild drinkwater niet goed onderbouwd waren. Het nieuws zou zijn bedoeld om paniek onder de bevolking te zaaien.

Critici in Venezuela zeggen dat de overheid niet de berichtgeving moet censureren, maar de oorzaak van de mogelijke vervuiling moet onderzoeken.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 85 keer afgespeeld
  • » Het nieuws in 60 seconden (13.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van vrijdag 31 oktober 2014.31 okt 2014, 225 keer afgespeeld
  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 3182 keer afgespeeld

Meer video en audio