NOS NieuwsAangepast

Spreekrecht niet verder uitbreiden

Staatssecretaris Teeven ziet weinig in verdere uitbreiding van het spreekrecht voor slachtoffers van misdrijven. De Tweede Kamer wil dat slachtoffers zich in de rechtszaal bijvoorbeeld ook mogen uitspreken over de straf die de dader moet krijgen, maar Teeven voelt er weinig voor nu aan die wens tegemoet te komen.

Teeven benadrukt dat er al een wetsvoorstel ligt om het spreekrecht fors uit te breiden. Zo mogen volgens het voorstel meer familieleden het woord voeren.

Hij wil dat die voorstellen zo snel mogelijk wet worden. Volgens hem klinkt de uitbreiding die de Kamer wil sympathiek, maar is die niet eenvoudig te regelen.

Desillusie

Teeven wijst op de nadelen als het slachtoffer zich mag bemoeien met de straf. Door zo'n uitbreiding kunnen bij het slachtoffer verwachtingen worden gewekt die niet altijd kunnen worden gehonoreerd; de uitspraak kan dan op een desillusie uitlopen, aldus de staatssecretaris.

Teeven zegt ook dat als het slachtoffer zich uitspreekt over de straf de verdeging daarover vragen moet kunnen stellen. Dan zal het slachtoffer als getuige moeten worden beëdigd en dan zal hij verplicht zijn de vragen te beantwoorden; sommigen zullen dat onaangenaam vinden, zegt de staatssecretaris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl