NOS NieuwsAangepast

OM: geen openheid over Peter la S.

Het Openbaar Ministerie weigert de rechtbank en de advocaten van verdachten in het liquidatieproces meer inzicht te geven in het geheime deel van de deal die is gesloten met kroongetuige Peter la S.

Dat bleek vandaag tijdens het proces. De rechtbank noemt dit "redelijk onbevredigend". Het is nog onduidelijk wat de consequenties zijn van de weigering van het OM.

De NOS citeerde zondag uit documenten waaruit blijkt dat kroongetuige La S. in ruil voor zijn verklaringen zeker 1,4 miljoen euro krijgt. Volgens het OM betekent dat niet dat zijn verklaringen zijn gekocht, maar is het geld bestemd voor beveiligingsmaatregelen en het opbouwen van een nieuw bestaan.

Openheid

De advocaten van de medeverdachten van La S. willen dat het OM volledige openheid geeft over het bedrag dat aan La S. is toegezegd. Ook willen ze dat de officieren van justitie die bij de geheime deal zijn betrokken daarover worden ondervraagd. "Het OM heeft de rechtbank op geraffineerde wijze op het verkeerde been gezet", betoogde advocaat Janssen.

Daarnaast willen de raadslieden dat politici die destijds betrokken waren bij het tot stand komen van de kroongetuigenregeling als getuige worden ondervraagd of de deal die met La S. is gesloten, past binnen deze regels.

Het OM voelt hier niets voor. "Er is niets nieuws en van het kopen van verklaringen is geen sprake", zegt officier van justitie Wind.

Beslissing

De voorzitter van de rechtbank liet duidelijk blijken de strategie van het OM niet te begrijpen. "De zaak ligt nu toch al op straat. Er is grote onrust in het land. Iedereen, ook in deze zittingszaal, zit natuurlijk te wachten op meer duidelijkheid. Een andere strategie was misschien begrijpelijker", aldus rechter Lauwaars.

De rechtbank neemt later, waarschijnlijk volgende week, een beslissing over de verzoeken van de advocaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl