NOS NieuwsAangepast

Plunderingen in paleis in Mali

Militairen van het leger van Mali hebben delen van het presidentiële paleis in de hoofdstad Bamako geplunderd. Een halve dag na de militaire coup in het Afrikaanse land werden militairen rond het paleis gezien met televisies en andere luxe goederen.

Veel is nog onduidelijk in Mali. Er komen berichten dat de afgezette president Touré zich heeft verschanst in de Amerikaanse ambassade. Andere meldingen zeggen dat hij in een militair kamp is dat loyaal aan hem is gebleven. Het vliegveld van Bamako is gesloten. De militairen hebben tot nader order een uitgaansverbod ingesteld.

Touareg-opstandelingen

Het leger pleegde de coup omdat het vond dat Touré te weinig deed om de Touareg-opstandelingen in het noorden aan te pakken. Het leger eiste al een aantal weken meer voedsel en betere wapens in de strijd tegen de rebellen.

De opstand in het noorden begon half januari en verhevigde nadat veel zwaarbewapende huurlingen van de voormalige Libische leider Kadhafi zich bij de Touaregs hadden aangesloten. De strijd veroorzaakte een grote vluchtelingenstroom.

Ontwikkelingshulp stilgelegd

In reactie op de coup heeft Frankrijk, de voormalige kolonisator, de banden met Mali verbroken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé zei dat de grondwet hersteld moet worden. Juppé zei wel dat Frankrijk voedselhulp blijft geven. Ook de Europese buitenlandchef Ashton veroordeelde de coup en zei dat de grondwet weer in werking moet treden.

De Nederlandse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Knapen heeft gebeld met de Nederlandse ambassadeur in het West-Afrikaanse land. De ontwikkelingshulp aan Mali is stilgelegd, zei Knapen in de Tweede Kamer. Nederland volgt de ontwikkelingen voordat er verdere besluiten worden genomen.

De 63-jarige Touré was sinds 2002 president van Mali. In 2007 werd hij herkozen. Hij zou op 29 april volgens de regels terugtreden. Mali stond jarenlang bekend als een redelijk stabiele democratie in een onrustige regio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl