NOS NieuwsAangepast

NS: grootste deel treinen rijdt weer

Het grootste gedeelte van de treinen in de Randstad rijdt weer volgens de NS. Het treinverkeer rond Amsterdam lag de hele ochtendspits plat door een sein- en wisselstoring.

De NS laat intercity's en sneltreinen extra stoppen om mensen op kleinere stations op te pikken.

Naar verwachting rijden alle treinen in de avondspits weer normaal.

Verbijsterd

Door de storing konden tienduizenden mensen uren niet met de trein reizen. De Tweede Kamer wil van minister Melanie Schultz van Infrastructuur schriftelijk opheldering. Ze moet uitleg geven over de oorzaak, de informatie aan reizigers en het optreden van NS en spoorbeheerder ProRail.

GroenLinks Kamerlid Van Gent was verbijsterd dat er geen alternatief vervoer is geregeld en dat de reizigersinformatie gebrekkig is. Ze wil van de minister weten wat er precies is misgegaan. Kamerlid Monasch van de PvdA zet vraagtekens bij de haperende communicatie tussen de NS en ProRail. Hij wil een structurele oplossing voor problemen op het spoor.

Afgelopen winter was de Tweede Kamer al zeer kritisch over het uitvallen van het treinverkeer door het winterse weer.

Oorzaak

De precieze oorzaak van de grote treinstoring is nog niet bekend. Spoorbeheerder ProRail doet nader onderzoek om dit te achterhalen. Wel is duidelijk dat het om een ICT-storing in de verkeersleidingspost van Amsterdam ging. ProRail heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, zegt de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl