NOS NieuwsAangepast

'Jeugdgevangenissen verbeterd'

De omstandigheden in jeugdgevangenissen zijn de afgelopen vijf jaar sterk verbeterd. Dat zegt de Algemene Rekenkamer die de gevangenissen heeft onderzocht. Jongeren krijgen betere begeleiding en het geven van nazorg na hun vrijlating is nu verplicht.

Wel zijn de kosten per jeugdgevangene met 83 procent toegenomen. De kosten per jeugdgevangene liggen nu op 563 euro per dag.

De totale kosten voor detentie, behandeling en nazorg voor jonge delinquenten zijn sinds 2007 wel afgenomen. Dat komt volgens de Rekenkamer doordat de jeugdcriminaliteit sinds 2005 in Nederland daalt. De overheid gaf in 2007 320 miljoen euro uit aan justitiële jeugdinstellingen, dit jaar zal dat 272 miljoen zijn.

Flinke tekortkomingen

Vijf jaar geleden schreef de Algemene Rekenkamer in een rapport dat er in jeugdgevangenissen flinke tekortkomingen waren. Veel jongeren die in een gevangenis hadden gezeten, pleegden toen binnen een half jaar weer een strafbaar feit.

De Rekenkamer adviseerde in 2007 dat er meer aan scholing en nazorg gedaan moest worden.

Den Hey-Acker

Vorige week zei vakbond Abvakabo FNV nog dat er acuut wat moet gebeuren in de Bredase jeugdgevangenis Den Hey-Acker. De incidenten in de gevangenis volgen elkaar zo snel op dat de veiligheid van de medewerkers volgens de vakbond niet meer kan worden gegarandeerd.

Staatssecretaris Teeven laat nu onderzoek doen naar de veiligheid in Den Hey-Acker.

Meetmethode

Het is volgens de Rekenkamer niet te zeggen of de verbeteringen ook leiden tot een daling van het aantal jongeren dat na vrijlating een strafbaar feit pleegt. "In 2007 hebben we de staatssecretaris al geadviseerd om een meetmethode te ontwikkelen waarmee je het aantal recidivisten kunt meten. Die meetmethode is er nog steeds niet", zegt de Rekenkamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl