NOS NieuwsAangepast

Aandelenbeurzen kleuren rood

Voor de vierde achtereenvolgende dag staan de Europese aandelenbeurzen op verlies. Na de opmars van de afgelopen tijd, is de onrust weer terug. Vorige week en de week daarvoor steeg de Amsterdamse graadmeter AEX acht dagen achter elkaar.

Beleggers worden van de markt gejaagd door tegenvallende cijfers over de Chinese en Duitse industriële productie, de Amerikaanse huizenmarkt en groeiende twijfels over de zwakke eurolanden.

Aan het eind van de ochtend stond de Amsterdamse AEX ruim een procent lager op 327 punten. De andere grote beurzen in Europa tekenen verliezen op van soms meer dan 1,5 procent. Vooral staal- en grondstofbedrijven en banken noteren flinke koersdalingen. Het is voor het eerst in 4 maanden dat de beurzen 4 opeenvolgende dagen moeten inleveren.

Banken terughoudend

Topeconoom Willem Buiter van de Amerikaanse Citigroup denkt dat Spanje in betalingsproblemen dreigt te komen en dat voor Griekenland, Portugal en Ierland op termijn toch weer extra steun nodig is.

De in elkaar gestorte Spaanse huizenmarkt bedreigt de verzwakte Spaanse banken. Bijna acht procent van de hypotheekleningen heeft een betalingsachterstand van meer dan drie maanden, het hoogste percentage sinds 1994. Banken zijn daarom heel terughoudend met kredietverlening en dat zet een rem op de investeringen en de economie.

Op de kapitaalmarkten loopt daardoor ook de rente voor Spaans schuldpapier op. Voor een tienjarige staatsobligatie moet nu al ruim 5,5 procent betaald worden, een half procent méér dan voor Italiaans schuldpapier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl