NOS NieuwsAangepast

Gevaarlijke kunst uit Vondelpark

Een kunstproject waarbij in het Vondelpark 's nachts blauw licht brandde, is vroegtijdig stopgezet omdat het een gevaar bleek voor het verkeer. Door Blues before Sunrise waren al verscheidene mensen op elkaar gebotst in het donker. Volgens het Amsterdamse stadsdeel Zuid liep één fietser daarbij zelfs een hersenschudding en een kapot gebit op.

"Het was verkeersonveilig", zegt stadsdeelvoorzitter Slettenhaar van Amsterdam-Zuid tegen AT5. "Dat is erger gebleken dan we van tevoren konden inschatten." Zelfs waarschuwingsborden in het park mochten niet baten.

Tests

Blues before Sunrise is een installatie van de Britse kunstenaar en regisseur Steve McQueen. Alle 275 lantaarnpalen in het park zouden eigenlijk tot 25 maart blauw licht uitstralen.

Volgens Slettenhaar zijn er vooraf wel lichttests gedaan voor het project. "Maar zo'n project is uniek. Dat kun je dus nooit precies inschatten."

Er werd afgezien van de optie om in een aantal lantaarnpalen weer gewone lampen te plaatsen, omdat dat afbreuk zou doen aan het kunstwerk.

Sneeuw

Het Stedelijk Museum, dat het project initieerde, vindt het jammer dat de stekker eruit gaat. "Het is een prachtig project, waar we met trots op terugkijken", zegt een curator. "We betreuren dat het eerder is afgelopen, maar laten we vooral trots zijn dat het heeft kunnen plaatsvinden."

De curator erkent ervan te zijn uitgegaan dat de mensen in het park hun gedrag meer zouden aanpassen aan het licht. "Waar we stiekem een beetje op hoopten was dat mensen hun gedrag zouden aanpassen. Vergelijk het met sneeuw, dan fiets je ook langzamer en geniet je van het uitzicht. Dat gebeurde 's nachts gewoon te weinig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl