Rutte: geen verkiezingen

Rutte: "Land nu niet ten prooi laten vallen aan een verkiezingsstrijd."»
Rutte: "Land nu niet ten prooi laten vallen aan een verkiezingsstrijd." NOS

"We moeten het land nu niet ten prooi laten vallen aan een verkiezingsstrijd." Dat heeft premier Rutte gezegd in het debat over de politieke situatie na het vertrek van Kamerlid Brinkman uit de PVV-fractie.

Volgens Rutte zouden verkiezingen slecht zijn voor de economie en voor Nederland. Hij benadrukte dat het urgent is om het land uit de crisis te halen. Volgens hem is de samenwerking binnen de coalitie nog steeds effectief.

Meerderheid

De oppositie vindt dat door het vertrek van Brinkman uit de PVV het kabinet niet meer kan rekenen op steun van een meerderheid in de Kamer.

Maar Rutte zei dat de gebeurtenissen van vandaag niet zullen leiden tot een andere relatie met de Kamer. Volgens de oppositie ontkent de premier daarmee de politieke situatie.

PVV-meldpunt

Als VVD, CDA en PVV er in het Catshuis uit komen, verwacht de premier dat die voorstellen het zullen halen in de Kamer. Brinkman zei daarover dat hij zich niet kan voorstellen dat hij tegen de bezuinigingen zal stemmen.

Hij zal wel een motie van D66 steunen, waarin staat dat het PVV-meldpunt over Midden- en Oost-Europeanen mensen wegzet.

Deel deze pagina

Video

Hero Brinkman maakt vanaf vandaag geen deel meer uit van de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Brinkman heeft... scherpe kritiek op de PVV en op Geert Wilders. Door het vertrek van Brinkman kan het kabinet niet meer op een meerderheid rekenen. En dus wilden de oppositiepartijen een debat met premier Rutte.

 • PVV-afscheid Brinkman zonder directe gevolgen

  Hero Brinkman maakt vanaf vandaag geen deel meer uit van de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Brinkman heeft... scherpe kritiek op de PVV en op Geert Wilders. Door het vertrek van Brinkman kan het kabinet niet meer op een meerderheid rekenen. En dus wilden de oppositiepartijen een debat met premier Rutte.

 • Rutte: land niet ten prooi laten vallen aan verkiezingsstrijd

  In een reactie op het opstappen van Kamerlid Brinkman uit de PVV-fractie zei premier Rutte dat hij nu geen... verkiezingen wil. Iets wat de oppositie wel wil.

 • Ferry Mingelen: breuk in PVV-bastion

  Politiek verslaggever Ferry Mingelen vat de gevolgen samen van het vertrekken van Kamerlid Brinkman uit de... PVV-fractie.

 • Dominique van der Heyde: veel gecompliceerder geworden

  Hero Brinkman maakt vanaf vandaag geen deel meer uit van de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Brinkman heeft... scherpe kritiek op de PVV en op Geert Wilders. Door het vertrek van Brinkman kan het kabinet niet meer op een meerderheid rekenen. En dus wilden de oppositiepartijen een debat met premier Rutte. Dominique van der Heyde in Den Haag blikt terug op de afgelopen dag.

Audio

 • OOG Dinsdag: de toekomst van de PVV Meindert Fennema, hoogleraar Politieke Theorie van Etnische Verhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam en schrijver van het... boek 'Geert Wilders, Tovenaarsleerling' en verslaggever Hans Andringa bespreken het opstappen van Hero Brinkman bij de PVV. Wat betekent dit voor de PVV?

Video en Audio

Meer video en audio