NOS NieuwsAangepast

CDA wil Kamer overtuigen

CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma is erg gemotiveerd om een extra pakket aan bezuinigingen aan een Kamermeerderheid te helpen. Dat zei hij in het debat over het opstappen van Kamerlid Brinkman uit de PVV-fractie.

Grote uitdaging

Hij erkende dat de coalitie samen met de gedoogpartner nu nog maar kan rekenen op 75 zetels, maar benadrukte dat het kabinet toch altijd een minderheidskabinet was.

"Het wordt de grote uitdaging met een coalitie van 75 minimaal 76 zetels te overtuigen", zei hij. Hij gaf toe dat de uitkomst van het Catshuisberaad misschien nog wel iets kan worden aangepast door de Kamer.

Niet makkelijker

PVV-voorman Wilders zei dat de situatie er niet makkelijker op is geworden, maar hij benadrukte dat Brinkman heeft aangekondigd dat hij het kabinet blijft steunen. Ook VVD-fractievoorzitter Blok wees op de toezeggingen van Brinkman daarover.

SGP-leider Van der Staaij zei dat hij geen bijzondere, informele contacten heeft met leden van de coalitie over de lopende onderhandelingen. Hij deed dat nadat hij door D66-leider Pechtold was uitgedaagd om openheid te geven over mogelijke toezeggingen om het kabinet aan een meerderheid te helpen.

Koningin

De oppositie heeft veel minder vertrouwen in de toekomst van het kabinet. Een groot deel vindt dat premier Rutte nu naar de koningin moet gaan om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl