NOS NieuwsAangepast

Russische satelliet naar beneden

Rusland laat zondag of maandag een satelliet in zee storten. De lancering van de communicatiesatelliet, de Express-AM4, mislukte vorig jaar en al snel bleek dat hij niet meer te redden was.

Vandaag is de bijna zes ton zware satelliet in een spiraalbaan naar de aarde gebracht. Naar verwachting stort hij zondag of maandag ergens tussen de VS en Japan in de Stille Oceaan. Een woordvoerder van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos zegt dat er geen enkel gevaar is voor mensen.

De communicatiesatelliet zou de komende 15 jaar voor de landen van de vroegere Sovjet-Unie dataverkeer voor internet verzorgen. Het ruimtevaartuig kwam door een programmeerfout in een verkeerde baan om de aarde terecht. De satelliet is niet beschadigd, maar wel volledig onbruikbaar. Het is volgens Roskosmos onmogelijk om de Express-AM4 in de goede baan om de aarde te brengen.

André Kuipers

De Russische ruimtevaart heeft de afgelopen tijd al veel problemen gehad. In een jaar tijd zijn zes ruimtemissies mislukt. Zo liep in januari de lancering van de marssonde Phobos Grunt verkeerd. Ook dat ruimtevaartuig is in de Stille Oceaan gestort. Verder zijn al drie satellieten van het Russische navigatiesysteem Glonass na de lancering verloren gegaan.

Door de problemen blijft de Nederlandse astronaut André Kuipers langer dan gepland in het Internationale Ruimtestation ISS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl