Bijna 50 doden bij aanslagen Irak

Bij meer dan 25 aanslagen in Irak zijn vandaag bijna 50 doden gevallen»
Bij meer dan 25 aanslagen in Irak zijn vandaag bijna 50 doden gevallen AFP

Bij meer dan 25 aanslagen in heel Irak zijn vandaag bijna vijftig doden gevallen en 200 mensen gewond geraakt. Volgens de regering was het doel van de terroristen om een slecht beeld te geven van de veiligheidssituatie in Irak, een week voor de topconferentie van de Arabische Liga in Bagdad.

De aanslagen troffen meer dan vijftien steden. Het bloedigst was een dubbele bomaanslag in Karbala waar dertien mensen werden gedood. Zoals het vaak gaat bij aanslagen in Irak was de tweede explosie het dodelijkst, omdat zich mensen hadden verzameld op de plaats van de eerste explosie.

Doelwit van de aanslagen waren functionarissen van leger en politie en sjiitische burgers.

Goed georganiseerd

Een Amerikaanse terreurexpert noemt de aanslagen het werk van een grote en goed georganiseerde organisatie. Soennitische opstandelingen hebben verklaard dat ze ook na de Amerikaanse militaire terugtrekking de sjiitische regering in Bagdad blijven bestrijden.

De top van de Arabische Liga staat gepland voor 27 tot en met 29 maart in Bagdad. De laatste keer dat de top in Bagdad werd gehouden was in 1990.

Deel deze pagina

Video

50 doden bij aanslagen Irak

Negen jaar geleden vielen de Amerikanen Irak binnen. Vandaag wordt dat herdacht. Maar veel valt er niet te vieren, want het was... vooral een geweldadige dag, vandaag. 25 aanslagen in verschillende steden, 200 gewonden en 50 doden.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 619 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 53 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 204 keer afgespeeld

Meer video en audio