NOS NieuwsAangepast

3D-schildering Greenpeace WFC

Milieuorganisatie Greenpeace heeft vandaag voor het World Fashion Centre in Amsterdam een 3D-schilderij onthuld. Op het schilderij zijn de gevolgen te zien van de giftige stoffen die de textielindustrie gebruikt bij de productie van kleding.

Vier kunstenaars uit Polen, Duitsland en Nederland zijn twee dagen bezig geweest het landschap te schilderen. Werknemers en buurtbewoners reageerden positief op de schildering.

Drinkwater

Tweederde van de kleding bevat bij aankoop de hormoonverstorende stof nonylfenol, zegt Greenpeace. Die stof wordt gebruikt om de kledingverf te fixeren, zodat de kleur niet verdwijnt bij het wassen. Na een wasbeurt komt een groot deel van deze stof in het water terecht en omdat de stof moeilijk uit het water te filteren is, uiteindelijk ook in het drinkwater.

Nonylfenol is giftig voor al het leven in het water. Het gebruik ervan is daarom in Europa verboden. Het is aangetoond dat blootstelling aan de stof schadelijke effecten heeft op de mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen bij knaagdieren. Wat de gevolgen voor mensen en de menselijke gezondheid zijn, is nog niet wetenschappelijk vastgesteld.

Schildering

Met de actie wil Greenpeace erop wijzen dat er ook niet-giftige alternatieven zijn voor het gebruik van nonylfenol. Die worden al door een aantal kledingbedrijven gebruikt.

De schildering blijft nog tot en met donderdag te zien. Vrijdag gaat Greenpeace het - met niet-giftige natuur-acrylverf geschilderde - landschap op een milieuvriendelijke manier opruimen.

Paulus de Wilt, portefeuillehouder milieu e.a. van de stadsdeelraad Nieuw-West, vindt het een mooi initiatief. "Ik vind het een fantastisch kunstwerk. Hopelijk gaat het niet regenen en kan het tot vrijdag blijven liggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl